Eddie Jobe dömd igen – nu för penningtvätt

Eddie Jobe som utpekats som ledare i den så kallade Vårvädersligan och senare som ledare i den så kallade A-falangen (Jobe-falangen) har återigen dömts för brott. 2019 dömdes han för grov utpressning till två och ett halvt års fängelse. Hösten 2020 dömdes han igen. Nu fick han fängelse i fyra år och två månader för mordförberedelse, grovt vapenbrott och grovt häleri. Och nu har han återigen dömts. Denna gång för penningtvätt.

Vid en husrannsakan med anledning av en utredning av penningtvätt hittades ett flertal dyrbara ägodelar hos en anhörig till Eddie Jobe. En Mercedes, en Rolexklocka, en guldkedja och ett hängsmycke till ett sammanlagt värde av 474 000. Under utredningens gång hävdade Eddie Jobe att det var hans ägodelar. Åklagaren menade att det köpt för brottsvinter och det därför skulle förverkas. I rättegången frikändes Eddie Jobe från penningtvätt och de beslagtagna föremålen lämnades därefter ut till anhöriga då Eddie Jobe satt fängslad.

I hovrätten fastslogs det att Eddie Jobe gjort sig skyldig till penningtvätt men det blir inget ytterligare straff för honom utan det bakas in de redan utdömda fängelsestraffen på sammanlagt sex år och åtta månader. Någon prövning av beslagen av bilen, klockan och värdeföremålen gjordes inte i hovrätten då föremålen inte längre var beslagtagna. Men domstolen ansåg trots det att kontantinsatsen för bilen bestod av pengar som förtjänats genom brottslige verksamhet. Men bilen får han alltså ändå behålla.

Åklagaren tycker att det hela är märkligt:

– Visst är det underligt. Men det är så det är. Föremålen har lämnats ut. Mer finns egentligen inte att säga, konstaterar åklagare Lars Lindman, som drev fallet i hovrätten.

Det hela är andra gången som penningtvätten prövas i en rättsprocess. Den första gången gick det käpprätt åt skogen för åklagaren:

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!