Gängledaren som styrde från fängelset

Den utpekade gängledaren i den så kallade Jobe-falangen eller A-falangen i Göteborg hade under lång tid tillgång till en mobiltelefon i fängelser. Med hjälp av den kunde han kommunicera med omvärlden.

Det hela avslöjades när han förflyttades från Saltviksanstalten invid Härnösand till Hall-fängelset utanför Södertälje i september 2021. Gängledaren heter Eddie Jobe. Kriminalvårdspersonalen gick vid flytten igenom Eddie Jobes personliga tillhörigheter från cellen. I en gömma hittades en mobiltelefon. I förhör erkände han att det var hans mobil. Han medgav också att han innehaft och brukat den under den tid han var placerad på säkerhetsavdelningen på Saltviksanstalten. Kriminalvården hittade även en USB-kabel som Eddie Jobe uppgav tillhörde mobiltelefonen.

Eddie Jobe placerades på Saltviks säkerhetsavdelning i september 2020. Anledningen till att han placerades där var att Kriminalvården misstänkte att han skulle fortsätta styra det kriminella nätverket från fängelset. De hade rätt på den punkten men misslyckades uppenbarligen med att stoppa det. Hur läget är nu när han sitter på Hallanstalten är okänt

Historien

Historien om Eddie Jobe som kriminell började när han skadade en turist i magen vid ett bråk i Biskopsgården. Han åkte in på en ungdomsvårdsskola. På en permission från ungdomsvårdskolan åkte han med några kompisar i en bil. Polisen ska ha stoppat bilen i Kallebäck den 28 november 2004 efter att ett inbrottslarm aktiverats. Därefter sköt poliserna mot bilen. Resultatet blev att Eddie Jobe som vid den tiden var aktiv i Föreningen Pantrarna träffades av åtta skott och blev livshotande skadad

De påstod i utredningen att de upplevde att bilföraren försökt köra över dem. Något som förnekades av de som var i bilen. Kanske var det snarare så att bilen inte stannade när polisen ville det. Något som inte var speciellt märkligt vid den aktuella tidpunkten. Det var relativt vanligt på den tiden att polisen trakasserade ungdomar som var aktiva i olika förortsföreningar. Dessutom pågick fortfarande efterdyningarna av de omfattande polisövergreppen år 2001 i samband med president George Bush besök och EU-toppmötet. Det fanns all anledning för ungdomar, speciellt ungdomar med invandrarbakgrund, att vara misstänksamma mot polisen.

Eddie Jobe överlevde skottskadorna och fick smeknamnet Fifty efter rapparen 50 cent som också överlevt att ha blivit skjuten av polisen. Kontentan av det hela blev att han lämnade politiken och blev mer kriminella. Inom kort var han en av de ledande personerna i Vårvädersligan (också kallat Södra Biskop).

Vårvädersligan och konflikterna

Vårvädersligan kom snabbt i konflikt med en gruppering i norra Biskopsgården som kallades Friskvädersgänget eller Norra Biskop. En konflikt som senare kom att utvecklas till nya konflikter. Det blev dels en intern konflikt i Vårvädersligan mellan Jobefalangen (A-falangen) och Kastratifalangen (B-falangen), dels en konflikt med ett nytt nätverk med bas i Länsmansgården, Nya Norra. Sammantaget är konflikterna mellan olika kriminella nätverk i Biskopsgården den blodigaste gängkonflikten i Sverige.

Under perioden efter 2010 har Eddie Jobe i huvudsak nolltaxerat. Trots det har han haft en dyr bostad i Vasastan, centralt i Göteborg. Han har åkt på lyxiga utlandsresor med mera.

Han greps dock i i januari 2019 för misstankar och att ha planerat ett mord på Adrian Kastrati, mannen med nio liv. För det åtalades han och dömdes till 4 och att halvt års fängelse hösten 2019. Tidigare samma höst dömdes han i ett utpressningsmål till två och ett halvt års fängelse för utpressning. I hovrätten skärptes straffet för det planerade mordet till 6 och ett halvt års fängelse. Det var dessa straff han börjat avtjäna när han satt på Saltvik. I Saltvik träffade Eddie Jobe också ekobrottslingen Max Serwin och Västeråsnätverkets utpekade ledare Namo Talani. De skrev flera debattartiklar ihop som Magasinet Paragraf publicerade.

Läs också:
Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!