Nya hot från högern om bostadsprivatisering i Göteborg

Göteborgs kommunala bostadsbolag ska inte godkänna några ombildningar enligt den budget som antagits av kommunfullmäktige. Nu vill de borgerliga partierna köra över det rödgröna styret och återigen öppna för ombildningar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att allmännyttans hyresrätter inte ska ombildas till bostadsrätter. Detta framgår av partiernas gemensamma budget som antogs av kommunfullmäktige.

Högerns folkfientliga ståndpunkter

Men de borgerliga partierna på högersidan delar inte den åsikten. De vill köra över det rödgröna styret i frågan. Moderaterna, Liberalerna, Demokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill möjliggöra ombildningar av kommunala hyresrätter genom ändringar i ägardirektivet för kommunens bostadskoncern AB Framtiden (Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget, Gårdstensbostäder).

Förslaget öppnar för ombildningar i vad polisen kallar särskilt utsatta områden, utsatta områden och riskområden samt områden som under de senaste tio åren klassats som något av dessa. Dessutom ska det vara möjligt att ombilda lägenheter i primärområden med över 75 procent hyresrätter. Exempel på såna stadsdelar är Haga, Landala och Sandarna. Faktum är att det i princip gäller alla områden med lägenhetshus i Göteborg då det finns ganska få områden som har en mindre andel hyresrätter.

För att förslaget ska gå igenom behövde de borgerliga partierna få stöd av Sverigedemokraterna, som i nuläget inte vet hur de ställer sig i frågan. SD valde dock att lägga ner sina röster i slutvoteringen.

Nytt högerförslag

Högerpartierna kom dock tillbaka med ett nytt förslag. I onsdags (14 december) antogs förslaget av kommunstyrelsen med stöd av fascisterna i Sverigedemokraterna. Enligt förslaget ska den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden ”underlätta för ombildningar i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden samt områden som inom en tioårsperiod tidigare klassats som något av dessa”. Bolaget bör dessutom undvika att bygga nya hyresrätter i de områdena, för att bostadsformerna ska bli mer blandade. Skillnaden mot det tidigare förslaget är att skrivningen kring nya hyresrätter ändrats från ”ska undvika att bygga nya hyresrätter” till ”bör undvika att bygga nya hyresrätter”.

För att stoppa ombildningarna krävs det nu ett omfattande opinionsarbete bland och organisering av hyresgäster i Göteborg. Då Hyresgästföreningen i Göteborg som styrs av personer som är medlemmar i Vänsterpartiet märkligt nog utesluter vänsterpartister som arbetar för hyresgästernas bästa med stöd av Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Göteborg är Hyresgästföreningen tyvärr inget alternativ när det gäller att kämpa mot privatisering i form av ombildningar. Det som finns kvar att arbeta i är därför Nätverket Stoppa ombildningarna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!