Krav på tjuvfiskande statssekreterares avgång

Ulf Kristerssons SD-vänlige statssekreterare PM Nilsson har ägnat sig åt tjuvfiske vid återkommande tillfällen. Han har dömts en gång men också själv skrutit om tjuvfiske vid andra tillfällen. Det är för mig inte alls förvånande att Nilsson ägnat sig åt tjuvfiske. Han har trots allt ägnat flera år av sitt liv som journalist och redaktör till att plädera för att högerpartierna borde samarbeta med Sverigedemokraterna (SD). Till och med att de borde sitt i regeringen.

Sverigedemokraterna är kända för sin rasism, sin reaktionära kvinnosyn och extremt omoderna och reaktionära kultursyn. Men också för att många av deras medlemmar har begått brott eller begår brott. Att en person som pläderat för att SD är nåt bra och vettigt begår brott är bara i linje med det normala uppförandet bland det partiets sympatisörer och anhängare. PM Nilsson är alltså en typisk representant för dessa även om han väl inte är sverigedemokrat själv.

Avgångskrav

Socialdemokraten Ardalan Shekarabi har krävt Nilsson avgång på grund av att Nilsson vilselett och ljugit för polisen vid två tillfällen:

Nilsson, som är statssekreterare hos Ulf Kristersson sedan november 2022, nekade till att ryssjorna var hans dels vid kontrolltillfället, dels strax före jul i ett samtal med polis.

Under julhelgen erkände Nilsson dock brottet, och har nu fått ett strafföreläggande i form av dagsböter på sammanlagt 38 000 kronor.

Socialdemokraterna anser att PM Nilssons förtroende är förbrukat.

– Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent i december aktivt vilselett polisen. Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson, och påpekar att Nilssons erkännande inte ses som en förmildrande omständighet.

– Enligt hans egna uppgifter ska han ju ha ljugit om det här vid två separata tillfällen, säger Ardalan Shekarabi.

Det är inte sannolikt att Nilsson avgår. Regeringen har inte direkt uppvisat någon respekt för Sveriges lagar vid tidigare tillfällen. De kommer knappast att göra det nu heller.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!