Gängkonflikt med koppling till knarkgrossister

I de knäckta krypterade chattar (EncroChat, SkyECC och ANOM) som legat till grund för en mängd rättegångar mot gängkriminella i Sverige har det visat sig finnas ett par personer som varit centrala för narkotikainförseln till Sverige. De framträder under flera olika alias i chattarna men de vanligaste är rawlager, foxkurdish och animal.

Dalennätverket

Rawlager är en person som kan kopplas till ett kriminellt nätverk som kallas Dalennätverket. Hans namn är Victor Mia. Han har framstått som en av Sveriges största knarkgrossister och importörer. Mia har en koppling till Bulgarien som är ett känt transitland för smuggling av narkotika till EU. Han anses också ha varit hjärnan bakom kidnappningen av Einár. För närvarande är han inom lås och bom och ledningen i Dalenätverket tycks ha tagits över av Ildar Galiyev (Scar) och en man som kallas kallas Greken (Mik@el T*nezos). Flera av de senaste sprängdåden och skjutningarna i Stockholm har varit riktade mot honom. Förutom att han är kopplad till Dalennätverket anses han av polisen även vara (i alla fall enligt Expressen) kopplad det nätverk som kallas 23 st, Farsta yngre eller Lost Boys.

Greken och Dalennätverket anses vara den ledande leverantörerna av narkotika till Sundsvallsområdet.

Nätverk Foxtrot

Foxkurdish och animal är samma person. Han kallas kurdiska räven i media men heter Rawa Majid. Också han framstår i chattarna som en mycket betydande knarkgrossist och importör till Sverige. Det kriminella nätverk som han anses vara en ledande person i kallas nätverket Foxtrot av polisen. Den kurdiska räven och hans nätverk anses också spela en stor roll för att förse delar av Norrland med narkotika. Det är också så att flera av våldsdåden under senare tid i Uppsala och Stockholmområdet varit riktade mot personer i hans närhet. Han själv befinner sig i Turkiet där han nyss köpt sig ett medborgarskap.

De många skjutningarna och sprängningarna som riktats mot personer kopplade till Dalennätverket eller Nätverk Foxtrot har fått media att spekulera i att det finns en konflikt mellan de två nätverken om narkotikamarknad i Norrland. Mer specifikt narkotikamarknaden i Sundsvall. Men om det handlar om en konflikt mellan de två nätverken handlar det snarare om en konflikt om hela narkotikamarknaden i mellersta Norrland.

Andra kriminella nätverk

Det finns dessutom andra kriminella nätverk som också varit aktiva som knarkgrossister i Norrland. Gottsundanätverket med Tommy Andersson i spetsen som levererat till Sundsvall och Härnösand samt Turebergsnätverket som har starka kopplingar till Gävle.

Men bombdåden och skjutningarna behöver inte vara kopplade till en konflikt mellan Nätverk Foxtrot och Dalennätverket. Utan det kan lika gärna handla om att nån annan gruppering vill ta över i Sundsvall, Härnösand och Östersund. I syfte att göra det försöker de skrämma anhöriga, släktingar och personer i de två nätverken genom bomber och skjutningar mot deras lägenheter och bostäder. Det kan handla om kriminella nätverk som redan har kopplingar till Norrland eller kriminella nätverk som är starka på andra håll och nu vill in i Norrland.

Läs mer om Dalennätverket:
Läs mer om Nätverk Foxtrot:
Läs mer om Turebergsnätverket:
Läs mer om Gottsundanätverket: