Våldsvågens grundorsaker

Lågutbildade, arbetare och boende i problemområden har en betydligt högre andel barn som lever i familjer med låg inkomststandard visar en ny rapport från SCB. En stor andel av dessa barn har utländska bakgrund då en stor del av arbetarklassen med låg utbildning och sämre boende har utländsk bakgrund. Fattigdom (låg inkomststandard) är en av viktigaste grundorsakerna till kriminalitet och därmed också till den nuvarande våldsvågen i Stockholm.

Inkomststandard är ett mått som beskriver hur väl en familjs inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader som mat, boende, hemförsäkring och barnomsorg.

– År 2020 hade 183 000 barn i Sverige låg inkomststandard. Det motsvarar 8,5 procent av alla barn i landet, säger Johan Lindberg i ett pressmeddelande. Han är statistiker på SCB och en av författarna till rapporten ”Barn med låg inkomststandard”.

Det är mycket vanligare att barn med utländsk bakgrund har låg inkomststandard. 2020 rörde det sig om 23 procent, vilket är nästan ett av fyra barn. Bland barnen med svensk bakgrund levde samtidigt 4 procent med låg inkomststandard. Det är också mycket vanligare att barn i arbetarklassfamiljer och barn som bor i områden med sociala och ekonomiska problem har låg inkomststandard. Orsaken till att barn med låg inkomststandard är vanligare bland barn med utländsk bakgrund är att dessa familjer i större utsträckning är arbetarklassfamiljer.

Arbetslöshet

En förklaring till detta är att föräldrar till barn med utländsk bakgrund förvärvsarbetar i mindre utsträckning än föräldrar till barn med svensk bakgrund. Det hänger ihop med att de genomsnittlig har sämre utbildning. Sämre utbildning gör det svårare att få jobb. Arbetslösheten är alltså högre. Låg utbildning innebär även om en person får jobb lägre inkomster då arbetaryrken som är det enda en lågutbildad person kan få innebär lägre inkomster.

– Av barnen som bodde med två föräldrar hade 21 procent av barnen med utländsk bakgrund inte någon förälder som räknades som förvärvsarbetande, medan motsvarande andel för barnen med svensk bakgrund var 2 procent.

Nästan hälften ha haft låg inkomststandard

I rapporten studeras bland annat alla barn som varit folkbokförda i Sverige hela perioden 2014–2020 och någon gång haft låg inkomststandard. Stora familjer innebär också lägre inkomster och fler med låg inkomststandard. Det är vanligare med stora familjer och många barn bland en del grupper med låga inkomster. Andelen med utländsk bakgrund är högre i arbetarklassen och med det följer också en högre andel med låg inkomststandard.

Nästan hälften av barnen med utländsk bakgrund, 49 procent, har haft låg inkomststandard något av de sju undersökta åren. Motsvarande andel för barn med svensk bakgrund är 12 procent.

– Av barnen som haft låg inkomststandard har de med utländsk bakgrund oftare haft det en längre period än de med svensk bakgrund, säger Johan Lindberg.

Bland alla barn med svensk bakgrund hade 9 procent haft låg inkomststandard i ett till tre år och 3 procent i fyra till sju år. Bland alla barn med utländsk bakgrund hade 30 procent haft låg inkomststandard i ett till tre år och 19 procent i fyra till sju år.

Om statistiken

Måttet inkomststandard beskriver hur väl en familjs inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader som till exempel mat, boende, hemförsäkring och barnomsorg.

Vid beräkningen av inkomststandard sätts familjens disponibla inkomst i relation till levnadsomkostnaderna (som ibland kallas baskonsumtionen). Hänsyn tas till familjens sammansättning (antal barn och vuxna), eftersom levnadsomkostnaderna varierar beroende på familjens storlek.

Låg inkomststandard innebär att inkomsterna inte räcker för att betala levnadsomkostnaderna, det vill säga att den disponibla inkomsten är lägre än den så kallade baskonsumtionen.

Barn med svensk bakgrund omfattar barn födda i Sverige, med minst en förälder född i Sverige. Barn med utländsk bakgrund omfattar utrikesfödda barn samt barn födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!