Morden på kvinnor fortsätter minska

Antalet kvinnor som mördas i förhållande till befolkningen har minskat stadigt sen början av 1980-talet och minskningen fortsätter än idag. Detta sagt även om minskningen mellan 2021 och 2022 var ovanligt stor och att de årlig variationerna kan vara stora. En stor minskning ett visst år eller en stor ökning ett visst år går inte att använda som underlag för bedömning av utvecklingen över tid. Utvecklingen över tid är mycket tydligt. Morden på kvinnor minskar och gjort så sen 1980-talet. Det är en bra utveckling.

Mord och dråp i Sverige per 100 000 invånare över tid. Datakällor: BRÅ, SCB, Socialstyrelsens dödsorsaksregister via DN. Utjämnat genom löpande medelvärden över tre år. Graf: Tomastvivlaren Licens: CC BY-SA 4.0

2022 dödades totalt 23 kvinnor varav 10 av en närstående i en nära relation. 2021 dödades total 24 kvinnor varav 15 i en nära relation.

Att morden på kvinnor minskar och har minskat länge är nog en överraskning för de flesta. Den bild som presenteras i vanlig media är i allmänhet motsatsen. Men det är alltså en falsk bild.

Olga Persson från Unizon har därför rätt när hon säger att det inte är ett trendbrott att morden på kvinnor minskade under 2022. Minskningen har pågått i 40 år. Hon har också fel för hon menar att det inte finns några tecken på ett minskande våld. Samtidigt visar statistiken klart att det i verkligheten skett en minskning av morden på kvinnor sen 1980-talet.

Det går också att konstatera att morden som helhet minskat i förhållande till befolkningen sett över lite längre tid. Sen 1990-talet och fram till ungefär 2015 minskade den så kallade mordfrekvensen (antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare). Därefter har den ökat igen men är inte lika hög som på 1990-talet. Men skillnaderna är små och det har de varit sen mitten på 1700-talet. Sen dess har mordfrekvensen legat kring 1. Ibland lite under och ibland lite över.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!