Kokainbeslagen i Brandenburg, Berlin och Oslo

Tisdag den 28 mars gjordes ett jättebeslag av totalt 1,2 ton kokain i Tyskland. Närmare bestämt i Berlin och flera städer i delstaten Brandenburg. Beslaget gjordes i banankartonger hos en fruktgrossist efter att det blivit ett fel i leveransen av bananer. Bananerna och det kokain som packats tillsammans med bananerna var ursprungligen tänkt att hamna i England enligt information i tysk media. Allt lastades på fartyget i Ecuador.

Banankartonger med bananer och kokain. Bild: Tyska polisen.

På grund av att containerfartyget Mærsk Niteroi kom sex dagar för sent till hamnen i Rotterdam. Den ursprungliga köparen, en nederländsk grossist, ville då inte ha bananerna som var tänkta att säljas i Storbritannien. Istället för att containrarna med kokain transporterades till Storbritannien efter omlastning i Rotterdam så följde de med fartyget till Hamburg till en ny köpare.

En del av bananlasten såldes i Tyskland och en del i Oslo dit fartyget sedan tog sig. Den som skulle ha kokainet fick det förstå aldrig och ingen i Tyskland eller Norge visste att det fanns kokain i banankartongerna. Först när de nästan var ute i butikerna i Tyskland upptäcktes kokainet. Det först på en Aldi-filial i Berlin och sen ytterligare mängder hos Aldi i Köpenick, i en Aldibutik i Reinickendorf, i Wedding och i Velten. Totalt beslagtogs 1,2 ton.

Den tyska polisen kunde också konstatera att en del av den stora kokainlasten skickats till grossisten Bama i Norge. Den norska polisen tipsades och de kunde sen göra det största beslaget i Norge nånsin. 800 kilo kokain. Beslaget gjorde i ett lager i Oslo som tillhör Bama. Inte heller i Norge fanns det troligen nån som visste att kokainet fanns i banankartongerna. Detta kokain var helt klart inte avsett för Norge.

Beslagen har förmodligen haft noll betydelse för försäljningen av kokain i Tyskland och Norge. Sannolikt finns det dock en narkotikagrossist i Storbritannien som saknat en massa kokain.

Läs mer: