Grundlösa påståenden om ökad användning av kristall

I en artikel DN påstår polisen Lennart Karlsson att användningen av drogen kristall ökat rejält är vanligare än kokain. Han menar också att det främst är unga människor som använder kristall. Lennart Karlsson är ordförande för Svenska narkotikapolisförening. Det finns dock inga som helst belägg för att bruket av kristall ökat kraftigt.

En annan polis, Kristoffer Halvarsson i Ljusdal, påstår att kristall är vanligare än kokain vilket slå upp stort av DN som får det att framstå som att det skulle gälla hela Sverige. Han menar dock bara att det är vanligare än kokain i Ljusdal. Det är inte så svårt då kokain är en ovanlig drog i Sverige som dessutom är ovanligare bland fattigare människor. I Ljusdal finns inga rika och därmed nästan inget kokain. Med stor sannolikhet är cannabis den vanligaste drogen efter alkohol även i Ljusdal. Därnäst kommer sannolikt amfetamin. Amfetamin är kokain för fattiga.

Kristall är en drog var kemiska namn är 3-klormetkatinon vilket förkortas 3-CMC från det engelska namnet. Drogen kallas också metaklefedron eller klofedron. Den ingår i den grupp av droger som kallas katinoner. Andra katinoner är mefedron, bupropion, 3-MMC (3-Metylmetkatinon, metafedron). Drogerna ger ett amfetaminliknande rus,

Två katinoner, katinon och katin, är de aktiva substanserna i växten kat som används flitigt på Arabiska halvön och Afrikas horn. Droger som 3-CMC och 3-MMC såväl som andra konstgjorda katinoner ingår i det som kallas nya psykoaktiva substanser (NPS), designerdroger eller research chemicals (RC-droger).

Katinoner missbrukas främst i mellansverige. Från Uppsala i öster, Gävle i norr, Borlänge och Falun i väster och till Linköping och Norr köping i söder. Drogerna tillverkas främst i Slovakien, Tjeckien och Polen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!