Guldhedsmord kopplat till Albanligan

2019 åtalades två män som ansågs tillhöra Naserligan (idag Albanligan) för narkotikabrott och vapenbrott. Utredningen (förundersökningen) började när en fastighetsskötare i Olskroken hittade 4 hekto kokain i en bostad som hyrdes i andra hand av en 27-årig man. I lokalen hittades senare också två pistoler. 27-åringen förnekade all kännedom om narkotikan och vapnen. I förhör menar han att han inte hyrt lägenheten utan bara agerat mellanhand och att han därför inte har någon som helst kännedom om narkotikan och vad som pågått i lägenheten.

Åtal

En man i 50-årsåldern åtalades för sin del för medhjälpsbrott. Han hade enligt polisen en central roll i Albanligan som då kallades Naserligan. Mannen hade kontraktet på trerumslägenheten och misstänks för att ha haft vetskap om vad som pågick där. I ett vindsförråd som tillhör honom men ligger i en annat flerfamiljshus påträffades dessutom ytterligare runt 250 gram kokain. För det åtalades han för grovt narkotikabrott. Mannen kunde också, enligt åklagare och polis, kopplas till telefonsamtal som gått till internationella narkotikahandlare i Amsterdam. Han förnekade brott såväl som all kännedom om narkotikan i vindsförrådet. Dessutom all kännedom om vad som pågått i lägenheten i Olskroken.

I utredningen förekommer ytterligare ett antal unga män som enligt polisen kan kopplas till narkotikahandel i Majorna, Stigberget och Masthugget. Ingen av dem är dock åtalad eller misstänkt i det aktuella ärendet.

Dom

Den då 27-årige mannen kunde knytas till narkotikan och vapnet som hittades. Han dömdes till 5 års fängelse för dessa brott.

50-åringen dömdes inte alls utan frikändes. Detta då en då 30-årig man trädde fram efter att rättegång ägt rum, men i väntan på dom. Han uppgav att det var hans narkotika som fanns i vindsförrådet. 30-åringen dömdes till fängelse i tre år. Han var då aldrig dömd för brott tidigare och hade inga kända kopplingar till organiserad brottslighet. Men en del tyder på att han hade spelproblem och kan ha hamnat i skuld till Albanligan på något sätt.

Mord

Den då 30-årige mannen som nu är 33 år gammal är den som sköts i en bil på Doktor Belfrages gata uppe på Guldheden natten till igår. Orsaken till skjutningen är oklar men mannens kontakter med Albanligan har troligen med saken att göra. Efter skjutningen kam mördaren ha kommit i konflikt med några vägarbetare under flykten med en bil. En man i en bil ska nämligen ha hotat några vägrabetare. Mordet har alla ingredienser av ett beställningsmord och med tanke på kopplingen till Albanligan handlar det sannolikt om en mördare från annat land. Mordet kommer därmed sannolikt aldrig att lösas. Nästan inget annat mord med koppling till Albanligan har lösts.

Den skjutne mannen hette Abdullah Abonahi och var bosatt i Tynnered tillsammans med en annan yngre man som också dömts för brott. Den yngre mannens mamma bor i Guldheden och bilen som mannen sköts i ägs av henne.

Läs mer: