Fastställd dom för mord vid Bellmansplan i Eskilstuna

Svea Hovrätt har fastställt tingsrättens dom för en 18-årig man som dömdes till fängelse i åtta år för ett mord vid Bellmansplan i Eskilstuna den 23 maj 2022.

Den 22 december 2022 dömde Eskilstuna tingsrätt en 18-årig man till fängelse för bland annat mord. Ett stort antal personer bevittnade skjutningen som skedde på eftermiddagen. Hovrätten fastställde tingsrättens dom den 27 april 2023. Hovrätten anslöt sig i allt väsentligt till tingsrättens bedömning i hur bevisningen ska värderas och kom till samma slutsats: Att den tilltalade ska dömas för mord.

– Det har varit fråga om en skjutning med flera skott på en allmän plats där många personer befunnit sig. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det varit fråga om så försvårande omständigheter att straffvärdet för en vuxen gärningsman motsvarar livstids fängelse, säger Kristoffer Persson, hovrättsråd, i ett pressmeddelande.

Den åtalade var 17 år när brottet begicks. Det påverkar bedömningen av vilket straff som bestäms. Hovrätten instämde i tingsrättens bedömning att det inte var aktuellt med sluten ungdomsvård och att straffet skulle bestämmas till åtta års fängelse.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!