Dödsfall orsakade av våld och olyckor

Det rapporteras, skrivs och debatteras mycket om antalet falla av mord och dråp i Sverige. Men det är faktiskt så att mycket få människor dör av dödligt våld om vi jämför med andra typer dödsfall orsakade av yttre omständigheter. Sådana dödsfall är självmord, trafikolyckor, arbetsplatsolyckor, drunkningsolyckor med mera. Diskussionen som dessa händelser är inte alls lika omfattande.

Men det är 10 gånger fler personer som tar livet av sig själv än som blir dödade av någon annan. Ändå fler dör på grund av fallolyckor. Det är nästan dubbelt så många som dör i vägtrafikolyckor än antalet personer som blir dödade av någon annan. Överdoser av narkotika resulterar i 4 gånger så många döda i jämförelse med mord och dråp. På nåt sätt lägger vi helt klart för mycket energi på mord och dråp.

Dödsfall på grund av yttre orsaker eller omständigheter, 2022
Självmord

I ytterligare 279 dödsfall misstänker myndigheterna att det handlar om självmord men det har inte kunnat beläggas. I siffrorna ovan ingår även självmord i fler andra kategorier. Exempelvis läkemedels- och narkotikaförgiftning. vägtrafikolyckor och spårtrafikolyckor. Cirka 20% av självmorden brukar ske genom att personerna tar överdoser av läkemedel.

Läkemedel och narkotika

Den vanligaste orsaken till att någon dör av läkemedels- och narkotikaförgiftning är överdoser följt av självmord, Siffran 774 inkluderar även dödsfall på grund av alkohol. Av detta är det cirka 200 fall av självmord, cirka 400 fall av oavsiktlig förgiftning (detta är överdoser) och cirka 200 fall med oklar avsikt.

De narkotikarelaterade dödsfallen (inklusive narkotikaklassade läkemedel) var 638. Cirka 450 klassas som narkotikarelaterade dödsfall. Detta inkluderar överdoser, olyckor och självmord. De flesta av dessa dödsfall är självmord. De vanligaste ämnena är opioider som heroin, oxikodon, metadon, buprenorfin och tramadol, Vidare alimemazin, alprazolam, zopiklon, propiomazin och amfetamin.

Övrigt

När det gäller spårtrafikolyckorna är en majoritet av dem självmord. Enligt undersökningar handlar det om 85%. Ingen passagerare på ett tåg har omkommit på grund av en olycka sen 2010. Även när det gäller vägtrafikolyckor förekommer självmord. En stor andel av singelolyckorna troligen självmord.

40 anställda dog i arbetsplatsolyckor. De övriga 9 är värnpliktiga, och andra som inte är anställda men som dött i arbetsplatsolyckor.

Personer som dödats av polisen ingår inte i det som kallas mord och dråp och redovisas därför separat.

De flesta fallolyckor inträffar i hemmet och de allra flesta drabbar äldre personer.

Antalet barn som dör är cirka 30 per år. De flesta dör i vägtrafikolyckor med drunkning som nästa vanligaste orsak och med bränder på tredje plats.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!