Nya Östberga – Östberga och Nacka

År 2019 uppstod en konflikt i Östberganätverket. Mellan den familj som länge dominerat nätverket och några yngre förmågor. Konflikten verkar ha utlösts över bråk om kontrollen över en så kallad kokainlur. En mobiltelefon som innehåller kundregister på en massa kokainköpare.

Familjen heter Karwan och flera bröder i familjen har haft ledande positioner i nätverket under många år.Konflikten ska ha börjat i samband med att Ranjdar Karwan kom ut från ett fängelsestraff 2019. Han ska då ha velat ha sin del av de affärer man gjort med kokainmobilen under hans tid i fängelset.

Han ville också ha en garanterad del av framtida kokainförsäljning. Men han nekades det. Han dömdes i februari 2021 återigen till fängelse i 2 år och 8 månader för grovt narkotikabrott. I samma rättegång dömdes Fr*drik L#dholm till fängelse i 2 år och 6 månader och Joshu@ B*nson till ungdomsvård.

Ägaren till mobilen som ska ha varit Rasmus Gulass greps och häktades som misstänkt för andra brott. Han dömdes i tingsrätten till fängelse för att ha medverkat i ett mord på en ledare i Bredängsnätverket. Han friades dock senare av hovrätten. Mobilen beskrivs som grunden till den interna splittringen i Östberganätverket. Gulass var av åsikten att Ranjdar Karwan skulle ha del i vinsterna från kokainmobilen. Mobilen beskrivs som grunden till den interna splittringen i Östberganätverket.

Herman Jalizada (Escobar) ska när Gulass greps ha fortsatt med kokainaffärerna utan att ledarna i Östberganätverket hade kännedom om detta. När det uppdagades förvärrades den interna konflikten. Herman Jalizada och hans bror Hemen Jalizada ansåg inte att Ranjdar Kawran skulle ha del i vinsterna från kokainmobilen.

Våldsam konflikt

Även ”Escobars” bror Hemen Jalizada var misstänkt för inblandning i narkotikahandeln. Sommaren 2020 lurades han i en mordfälla i Liseberg i Stockholm.

Därefter har en rad mord som anses var en hämnd för mordet på Hemen Jalizada följt. Beställare av morden anses hans bror Herman Jalizada vara. Han är också den obestridde ledaren i Nya Östberga. För att kunna uppnå målet om hämnd för brodern har han allierat sig med Bredängsnätverket.

En 17-åring, Nichol@s Migl#s åtalades som misstänkt för medhjälp för mord. Han sköts dock själv till döds innan rättegången. Det mordet skedde i Ölsta i Märsta i mars 2021. Enligt åtalet hade han lurat den skjutne Hemen Jalizada in i en fälla.

Övriga misstänkta i samband med mordet i Liseberg var Ad@m Al@bd@li, Om@r D@nish, Y@ffet Yoh@nnes H@gos, Randjar Karwan, Alex Kiela, D@niel Bertil 0lss0n, Simon Yon@t@n S0lomo0 och Ab*n*zer Assef@ W0rku. Dessa ingår i det gamla Östberganätverket.

Även Alex Kiela har blivit mördad. Han mördades, i Skärholmen redan den 15 november 2020. Han hade tidigare varit inblandad i flera brott och dömts för bland annat misshandel, olaga tvång, narkotikabrott och våldsamt motstånd.

Hotellmordet

I december 2021 sköts en ledande medlem i Östberganätverket ihjäl på ett hotell i Stockholm i ytterligare en hämndaktion. En vecka efter att mannen sköts genomfördes också ett mordförsök på hans far. Han blev påkörd av en bil i centrala Östberga. Två män i 25-årsåldern greps som misstänkta för mordförsök. Om de åtalats är oklart.

Mannen som mördades på hotellet, Sangar Karwan, hade länge varit en ledande person i Östberganätverket tillsammans med sina bröder varav två tidigare mördats. Endast en av bröderna, Ranjdar Karwan, är kvar i livet.

I augusti 2022 mördades Rasmus Gulass vid en skjutning i Haninge. Han hade länge tillhört den centrala gruppen i Östberganätverket och hamnade därför i motsättning till grupperingen kring Jalizada.

Morddomen

Herman Jalizada dömdes i november 2022 till 9 års fängelse för att ha planerat morden på Sangar Karwan och Rasmus Gulass. I samma mål dömdes också Yunus Izgi till fängelse i fem år för bland annat grovt narkotikabrott och misshandel. Izgi utsattes redan när han var 16 år gammal, år 2011, för ett mordförsök.

Även Herman Jalizada har utsatts för mordförsök. Den 2 juli 2016 sköts han och hans flickvän när de färdades i sin bil. Detta skedde i Östberga och Enskede. Gärningsmännen sköt med flera automatvapen och Herman Jalizada träffades av flera skott och skadades mycket svårt men överlevde, Två personer åtalades för mordet, Ali Banzola och Evy Nkiwa, som båda var knutna till Östberganätverket.

Andra personer i Nya Östberga

Nätverket Nya Östberga anses bestå av ett tiotal män i åldrarna 22–35 som följde Herman Jalizada när den interna Östbergakonflikten bröt ut. Flera av dessa unga män bor i Nacka och inte i Östberga.

Andra ledande personer i Nya Östberga är enligt SVT:

  • En man född 1999. Dömdes till fem månaders fängelse för narkotikabrott 2021. Det var ett större mål där han tillsammans med flera andra.
  • En man född 1996. Dömdes för tre månaders fängelse för narkotikabrott 2021. Det var ett större mål där han tillsammans med flera andra.

En annan känd person i nätverket är en annan man född 1996. Även han dömdes i det större målet där de två andra ovan nämnda ledarna också dömdes. Han fick 7 månaders fängelse för narkotikabrott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!