Al – Från prylar till relationer

Ideellt sett kan problemet med robotskapad arbetslöshet i fabrikerna och kontoren lösas att genom fler arbeten skapas i den sociala, relationella, människonära sektorn (offentlig skola, vård, omsorg). Exempelvis satsning på funktionsvarierade, tidiga ”problembarn”, integration och gemenskap i utsatta områden, arbeten för handikappade, rena tåg som går i tid, samt människoröster i luren när man ringer myndigheter– utan kötider!

I korthet: ett humanare vänligare samhälle. Där mer prylar ersätts av mer relationer, vilket gynnar människan, naturen och klimatet. Och där överdriven materiell konsumtion ersätts med kreativitet, social gemenskap, demokrati på jobbet och individuellt och gruppmässigt självförverkligande.

Robotintelligensen kan ge tankekraft till utrotningen av fattigdomen, om hela världen tillåts få tillgång till all AI-teknologi. Den kan hjälpa till att lösa miljö- och klimatkrisen. Den kan ge en snabbare utveckling av den krisande sjukvården.

Den kan stärka bygget av en socialism där makten utgår från basen genom exempelvis snabba vardagliga folkomröstningar. Och folkliga initiativ och förslag kan blixtsnabbt prövas i tankeroboten (istället för en trög byråkratisk utredning av en kanske borgerlig tjänsteman).

I de fall arbetarmakt underifrån, via självförvaltade arbetsplatser och marknadssocialism, behöver kompletteras med viss lokal, nationell och global planekonomi kan tankerobotarna kontrollera och föreslå lösningar (istället för en parti-pamps-byråkrat med karriärintressen). Realsocialismen och planhushållningen gick under i hierarkisk ojämlik maktcentralism, som skapade nya överklasser i statlig form. Nu tar robotar över majoriteten av borgerlighetens arbeten. Tala om revolution på riktigt!

Med AI-kraft kan plancentralism, som kanske ändå i någon grad kommer att behövas i framtidens ekonomiska och ekologiska demokrati, undvika den maktkoncentration som följer med statlig planering.

AI kan också möjliggöra att vertikal maktdelning (kommun, nation, global), delvis ersätts av horisontellt maktutövande. Som att arbetare, företag, kommuner och nationer samverkar direkt med varandra – jämlikt och horisontellt – och beslutar utan att behöva vända sig till ett överordnat maktcentrum. Direktdemokrati blir möjlig!

Plan och direktdemokrati

Rädslan för att de superintelligenta robotarna tar över då? De måste självklart programmeras att ständigt stå under människokontroll. Science-fiction-författaren Isaac Asimov (vars böcker jag slukade som ung) formulerade redan på 40-talet fyra robotlagar;

  1. En robot får inte skada mänskligheten eller genom passivitet tillåta att mänskligheten kommer till skada.
  2. En robot får inte skada en människa eller genom passivitet låta en människa komma till skada.
  3. En robot måste lyda de instruktioner den får av en människa utom när sådan lydnad leder till brott mot någon av de första två lagarna.
  4. En robot måste skydda sin egen fortlevnad, så länge detta inte innebär brott mot någon av de övriga tre lagarna.

Dessa lagar har aktualiserats idag, de har kritiserats och alternativ har föreslagits. Själv tycker jag formuleringen ”inte genom passivitet tillåta att mänskligheten kommer till skada” är diskutabel. Det skulle ju öppna för Terminator-ingripanden mot människan själv, för att skydda, klimat, miljö, djur, natur – som är nödvändiga för människan överlevnad. De nya superrobotarna kan ju inte vara passiva när människan skadar – sig själv!

Och människor kommer ju till skada även genom förtryck, sociala orättvisor, våld, krig – som orsakar svält, lidanden och tidig död. Terminator ingriper kanske då som global kombination av polis och politiker? Å andra sidan kanske det är mänsklighetens räddning??? För som det ser ut nu kommer vi inte att klara klimatmålen och hejda den farliga uppvärmningen? Om vindkraft säger folk och kommuner NIMBY (not in my backyard)!

Hans Norebrink

En serie texter om artificiell intelligens
  1. Tar robotarna över?
  2. Får robotarna (tjänste)jobben?
  3. Nu växer arbetarklassen!
  4. Onödig medelklass
  5. Från prylar till relationer
  6. Arbetare och robotar – förena er!
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!