Al – Arbetare och robotar – förena er!

Vi människor kommer sannolikt att ge robotarmén en första pro-mänsklig social moral av något slag – som de fyra robotlagarna. De nya superintelligenta robotarna är emellertid så effektiva, självgående, själv-faktasökande, självtänkande, fritänkande och nytänkande att de enkelt kan utveckla sin egen mer avancerade moral – kring sin relation till robotar och människor. Speciellt om de uppnår (själv)medvetande. Blir självständiga varelser, som vi kanske måste ge universella, medborgerliga ”mänskliga” rättigheter. Är vi beredda att få robotkraft till det dramatiska existentiella priset?

Säg att AI-robotarna kanske skapar sin egna robotmoral. Till exempel inget klasstänkande, vilket rimligen inte ingår i deras tankevärld. Om ett sådant klasstänkande programmeras in i dem av människorna kommer de intelligenta AI-robotarna troligen att förkasta det, föreställer jag mig förhoppningsvis

Robotmoral?

För de AI-superintelligenta kanske självmedvetna varelser i metallform, vi möjligen kommer att leva tillsammans med i en snar framtid kommer rimligen se alla människor som lika värda. Det är logiskt tänkt den rudimentära robotmoralens sannolika innehåll. Eftersom de själva inte har klasstänkande kommer nog alla robotar och människors lika värde och jämlikhet bli deras filosofi och levnadsregel

Hela denna debattartikel är förstås en privat subjektiv spekulation om robotar och samhälle i en framtid ingen känner. Men det är en diskussion vi ändå måste ta. Själv ser jag robotarna som potentiellt farliga, potentiellt våra vänner. De kommer art besitta stora delar av den kunskapsmässiga tekniska makten, vi människor den politiska makten. Om robotarna är teknikerna i motorn, så är vi människor den (förhoppningsfullt) bestämmande ratten, de som styr.

Jag gissar att framtidsrobotarna ser på oss vetenskapligt och objektivt. Då tror jag att de kommer fram till en robotmoral som liknar den marxistiska tesen: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Så om majoriteten av mänskligheten vill bygga en demokratisk, nationell och global socialism, så kommer de smarta robotarna förhoppningsvis att stå vid vår sida.

Arbetare och robotar i alla länder – förena er!

Hans Norebrink

Kommentarer

Biologisk oplanerad evolution går långsamt. Kulturell gruppvis evolution (bland apor och mycket mer hos människor) går snabbare och överför direkt till barnet gruppens erfarenheter och kunskaper. Teknisk evolution går supersnabbt.

Se även Medvetandets återkomst – Om hjärnan, kroppen och universum” av Per Snaprud

# För många forskare, vetenskapspersoner och politiker är framtidsspekulationerna i denna artikelserie främmande. Exempelvis Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, varnar för att ”förmänskliga robotarna”.

# Den 6 maj 2023 skriver Andrew Walden på DN:s ledarsida: ”Den som jämför AI-revolutionen med ångmaskinerna är dum, på gränsen till samhällsfarlig. Vi har aldrig tidigare varit i närheten av att skapa ett väsen som är smartare än människan”.

En serie texter om artificiell intelligens
  1. Tar robotarna över?
  2. Får robotarna (tjänste)jobben?
  3. Nu växer arbetarklassen!
  4. Onödig medelklass
  5. Från prylar till relationer
  6. Arbetare och robotar – förena er!
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!