Kosmisk medvetenhet – utan flum

Hur kan död materia skapa medvetenhet? Hur kan så livlösa materiella saker som kvarkar och atomer i slutändan ge upphov till liv, varelser, hjärnor, människor, känslor, tankar, drömmar, moral, hat, kärlek, färgseende, dofter, smärta, samhällsgemenskap, en inre värld av självmedvetande?

Det djupteoretiska, superspännande och existentiella temat tar sig den populärvetenskaplige journalisten Per Snaprud an i viktiga Medvetandets återkomst – Om hjärnan, kroppen och universum. Hur kan alltså hela den objektiva materiella världen upplevas privat och subjektivt (ett medvetandefenomen kallat qualia).

Och med en aktuell reflexion – eftersom AI-robotar med artificiell intelligens består av samma materia, som vi människor, kan de också få självmedvetande, typ i filmen ”Terminator”? Och börja tänka fritt och själva? Ett skrämmande scenario som fått många forskare att idag kräva ett tillfälligt stopp för den supersnabba AI-utvecklingen.

Före den moderna västerländska vetenskapen löste man detta filosofiska problem med den religiösa tvåuppdelningen av kropp och själ (body-mind-dualismen). Men nu vet vi att dessa båda är samma sak, det psykiska är en integrerad del av kroppen. Dina känslor och tankar finns som biologisk-kemisk-fysiska materiella delar av din kropp. Medvetandet har en materiell kroppslig bas (för att prata marxistiska).

”Det svåra problemet” om medvetandet

Men den djupare problemställningen kvarstår – ”The Hard Problem of Consciousness”. Hur kan den fysiska hjärnan skapa mentala upplevelser och erfarenheter (qualia). Utan att det finns en oberoende själ? Hur kan den fysiska hjärnan, gjord av atomer, skapa icke-materiella upplevelser.

Jag är inte hundra på att jag begripit detta, eller förklarat det rätt. Men det är det mest intressanta i boken. Och ännu intressantare är den djärva lösning som presenteras: Självmedvetande är en inneboende integrerad del av materian! Då med minimal självmedvetenhet i atomen, växande till maximal självmedvetenhet i den mänskliga hjärnan (eller någon ännu av oss okänd alien).

Detta är inget new age-flum, utan ett vetenskapligt förslag till lösning. Men med västerländsk civilisations-arrogans vid skampålen om teorin nu stämmer: ”Vildarna” hade rätt, naturen, Moder jord och universum är besjälade. Vilket påminner om panteism eller panpsykism, läran att allt i universum är besjälat, och liksom människan har en integrerad fysisk-mental komposition

Den radikala hypotesen om ett i universum inneboende kosmiskt medvetande, det sammanfaller med vad vissa så kallat privatreligiösa tänker (enligt intervjuer jag läst i diverse tidningar). De är i grunden agnostiker (vi kan inget veta om ”Gud”, bara. tro). Men de menar att någon form av kosmiskt medvetande är en trolig kraft bakom världsalltets förekomst och uppkomst (hur än det senare gick till). Liksom lösningen på ”Det Svåra Problemet”.

Bortom kropp-själ-dualismen

De tills nyligen av vetenskapen helt avfärdade tankar om en slags kosmisk kraft har fått en renässans i vår tid. De påminner också om buddhistiska tankar (den kanske i grunden mest verklighetsnära religionen som jag ser det). En av världens ledande neurovetenskapsmän, Christof Koch, besökte 2013 Dalai Lama i ett kloster i Indien, och de diskuterade frågorna en hel dag. Var och en utgående från ny neuroforskning, respektive gamla buddhistiska skrifter.

De visade sig att de båda var överens om nästan allt: Medvetande är lika mycket en naturlig del av universum som exempelvis tyngdlagen, menade de. Kosmiskt medvetande finns överallt, genomströmmar allting – i tid och rum.

Det påminner mig också om ”indianernas” tro jag lärde mig att respektera under tre år som volontär i indian/bonderörelsen CSUTCB i Bolivia. Jordgudinnan Pachamama finns överallt, och allt har en inneboende själslig dimension. Inget motsatsförhållande finns heller mellan religionen och den politiska kampen för ett bättre liv (buen vivir) –för andinsk socialism, för ”indiansk” identitet och patriotisk klasskamp.

Det verkar som att:
  1. Österlandets ”andlighet” kanske är närmare den sanna bilden av den yttersta verkligheten än Västerlandets materialism.
  2. Mycket av den västerländska motsättningen mellan (progressiv) religion och vetenskap kanske kan övervinnas.
  3. Vänsterns otaktiska ”anti-folkliga” koppling till ateism kan kanske hamna på historiens sophög tillsammans med (reaktionär) religiös fundamentalism.
  4. Marxismen kanske bäst håller sig till ekonomi, samhälle och klasskamp i sitt vetenskapliga tänkande. (praktisk kristendom liknar praktisk socialism).

Hans Norebrink

Läs mer om ateism och religion

Kommentarer

#. Jag sympatiserar med tanken på ett komiskt medvetande. Men för mig är kampen för socialismen här och nu på jorden det viktiga. Och att vi här kan alliera oss med bland andra progressiva religiösa människor.

#. GAIA-hypotesen däremot är ovetenskaplig kvasireligiöst new-age-flum. Alltså tanken att hela (livet på) jorden skulle utgöra en slags sammarbetande superorganism med tankar. Därtill är konkurrens, konflikt och krig för vanliga på vår planet.

Lika ovetenskaplig är motsatsen, MEDEA-hypotesHIMALen, som menar att naturen och livet på jorden är självdestruktiva. Se på allt ömsesidigt samarbete som finns. Men att gå emot strömmen och säga att naturen är ond ger ju lätt tidningsrubriker.

#. Boken har många intressanta teman, och ett idiotiskt: Hjärnan skapar upplevelsen av tid och rum. Vid dödsögonblicket kollapsar tidsupplevelsen, och man upplever evigheten för en sekund. Självklart ja! Men trösterikt nej!

#. Jag hjälpte under mina Boliviaår också till att föra samman en besökande tibetan-buddhistisk delegation med ”indianpräster” i Bolivia. Jag tog också med mig representanter för CSUTCB till den kinesiska ambassaden i La Paz, och blev lovade dem ett gratis studiebesök i Kina – främst Tibet (som med Bolivia utgör världens två högfjällsplatåer på 4000 meters höjd), men fram-och-tillbaka-resa skulle de betala själva, pengar de förstås inte hade,

Ett liknande utbytesprojekt – HimalAndes – pågår dock mellan Anderna (Peru) och Himalaya (Nepal). Bland annat har tibetanska jakar skickats till Peru, och peruanska lamadjur till Nepal.

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Kosmisk medvetenhet – utan flum”

Kommentarer är stängda.