Havsbaserad vindkraft ökar den biologiska mångfalden

Den biologiska mångfalden ökar och det blir fler fiskar i vindkraftsparker till havs. Det visar en genomgång av fler än två tusen vetenskapliga artiklar i ämnet som Thomas Dahlgren, har gjort. Han är forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Frågan om och hur fiskar eventuellt påverkas negativt av vindkraftsparker är en av de saker som diskuterats flitigt. Det är dock välbelagt att det inte är så. Det finns ett hundratal olika rapporter som visar att både mängden och antalet arter av fisk ökar i en vindkraftspark.

En viktig anledning till det är enligt studien att det inte går att fiska med bottentrål i vindkraftsparker. Bottentrålning har välkänt negativa effekter på den biologiska mångfalden om än inte lika stora som jordbruk. En annan viktig anledning till att fisk ökar i området är att fundamenten till vindkraftverken har hårda ytor som bildar konstgjorda rev. Där kan fastsittande arter som till exempel koraller och svampdjur leva. Hårda ytor är något som vanligtvis är en bristvara på havsbotten.

Den största negativa påverkan på det marina livet sker vid anläggningsfasen. När vindkraftverken förankras vid havsbotten grumlas vattnet. Ljudet från byggnationen kan också störa vissa havslevande djur, exempelvis tumlare. Hur stor störningen är beror på vilken typ av vindkraftverk det handlar om. Störningen sker dock endast under en begränsad tid.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!