Rissnenätverket – Rissne och Hallonbergen

Rissnenätverket är lokalt förankrat i Rissne och Hallonbergen. Nätverket ägnar sig enligt polisen främst åt narkotikabrottslighet, men även våldsbrott och ekonomiska brott samtidigt som de utövar otillåten påverkan mot såväl vittnen som målsägare och lokala näringsidkare. De har även misstänkts för mord och flertalet personrån.

Nätverket har en tydlig hierarki där toppen utgörs av tungt livsstilskriminella som kontrollerar narkotikahandeln. Under dem finns ett skikt av olika individer som koordinerar och utför olika typer av brott som genererar vinning för nätverket. Toppen på hierarkin har olika nationella och internationella kontakter som bedöms förse nätverket med narkotika.

Polisens analys av nätverket visade 2019 att det omfattade ca 60-70 aktiva individer. De bestod då enligt dem av flera olika grupper/kategorier:

A: Ett antal äldre kriminella med tydlig förankring i boendemiljön står för en strategisk förmåga och skapar förutsättningar för den kriminella verksamheten.
B: Ett antal kriminella aktörer hanterar och bevakar kriminella intressen i Rissne eller Hallonbergen.
C: Ett antal individer i boendemiljön, som utvecklat problembeteende och kopierar de äldre kriminellas normer och beteende.
D: Ett antal ungdomar bedöms riskgruppen, som börjat utveckla normbrytande beteende, har skolsvårigheter och avsaknad av socialt skyddsnät.

Brottslighet

De tidigaste brottsmisstankarna mot individer ur nätverket förekommer från mitten av 2015. Men det är först i början av 2016 som nätverket på allvar börjar genomföra brott som syns i statistiken. Gruppen beskrevs vid denna tid av polisen som en tät grupp som kände varandra väldigt väl. Detta genom att de gått i samma skola eller bott nära varandra. De bedrev sin kriminella verksamhet i Rissne samt från 2018 även i Hallonbergen.

Rissnenätverkets främsta inkomstkälla bedöms av polisen vara narkotikahandel. Det handlar mest om cannabis och kokain. De ägnar sig dock även åt grova våldsbrott såsom rån, grova stölder och ekonomisk brottslighet. De har också varit misstänkta för flera mord inklusive ett dubbelmord de senaste åren och har bevisligen åtagit sig beställningsmord. Vissa personer deltar endast någon enstaka gång, andra medverkar enbart i specifika brott eller mer sporadiskt.

Nätverket har enligt polisen expanderat kraftigt sen 2018 och blivit en alltmer etablerad kriminell gruppering med allt mer komplexa brottsupplägg. De har under en tid haft kontroll över narkotikahandeln i Rissne. Under 2021 tog de även över narkotikahandeln i Hallonbergen. De har byggt upp förgreningar i Hallonbergen och rekryterar områdets ungdomar.

Det finns också starka kopplingar mellan kriminella miljöer i Hässleholm i Borås och Rissnenätverket. Dessa kopplingar  går tillbaks till 2017 då en tungt kriminell boråsare flyttade till Sundbyberg. Han mördades i januari 2018.

Under de senaste åren har Rissnenätverket också fått ökade nationella kontakter samt etablerat internationella kontakter för narkotikainförsel.  De kan ses som allierade med nätverket 24 K i Tensta och fiender till Headshotligan (HSL).

Toppstyrt och hierarkiskt

Nätverket är mycket toppstyrt med en ledare i toppen. Antalet domar mot medlemmar i nätverket är få och de flesta tycks aldrig ha dömts. I viss mening är det ett kriminellt nätverk som opererar i det fördolda.

Ledaren är Luis Silva Rojas som är född 1987. Han är dömd till fängelse vid många tillfällen. Han är den obestridde ledaren och styr med järnhand. Det faktum att han bott i Barcelona under långa perioder har inte ändrat något på den punkten. Han sitter för närvarande i fängelse för att ha planerat flera mord.

Belmin Ibrahimovic anses vara Luis Silva Rojas högra hand. Han uppger i uppsnappade encrochatkonversationer om det planerade mordet i Borås att han hade stor erfarenhet av den sortens uppdrag. Ibrahimovic är dömd för 23 brott varav ett kortare fängelsestraff. Hans första dom kom 2015 då han endast var 15 år gammal. Han agerar ledare för nätverket när Rojas inte är tillgänglig.

Ytterligare en person som är ledande i nätverket är Ahmed Isse Islan. Då han själv saknar körkort använder han ofta en annan gängmedlems körkort. Han har också använt dennes pass flera gånger vid resor till Barcelona. Förekom redan som 15-åring i utredningar som misstänkt för tillgreppsbrott, grov olovlig körning och bruk av narkotika.

Moh@mm*d Et T@mry är en annan ledande person. Även han har rest regelbundet till Barcelona för möten med Luis Silva Rojas. Han är bara dömd för mindre brott.

Alla de fyra nämnda personer tas upp som ledande personer i nätverken i en granskning av de kriminella gängen i Stockholm som SVT gjort. På grund av att tre av de ledande personerna för närvarande sitter i fängelse uppger Aftonbladet att det finns ett maktvacuum i nätverket. På grund av att nätverket tycks vara välorganiserat och inte förekommer i några våldsamma konflikter verkar det dock lite osannolikt.

Domar

2021 dömdes Luis Silva Rojas till sju års fängelse för förberedelse till mord i två fall och medhjälp till grovt vapenbrott. Ett av de planerade morden skulle ha skett i Borås. Mannen har dessutom dömts av Södertörns tingsrätt för inblandning i brott som utförts av det s.k. Vårbynätverket. I det fallet till 3 års fängelse. Bland annat för inblandning i kidnappningen av Einár.

Belmin Ibrahimovic dömdes för sin del till sju och ett halvt års fängelse i hovrätten för förberedelse till mord i två fall, grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott i samma rättegång. Ahmed Isse dömdes av hovrätten till sex år och 6 månaders fängelse för förberedelse till mord och medhjälp till grovt vapenbrott samt grovt vapenbrott.

Ytterligare två medlemmar i Rissnenätverket fick kortare straff. Även en kvinna dömdes liksom en man som ibland kopplats till Dalen-nätverket, Robin Moini. Han dömdes till 3 år och 6 månaders fängelse. Moini är dock snarare kopplad till det så kallade Nero-nätverket.

Planerna handlade om mord på Kamran Alawinya i Borås och Diar Issa från Headshotligan (HSL). Beställare av mordet i Borås var Sluara Jamal Fatah från det kriminella nätverket i Hässleholmen. Jamal Fatah dömdes till till två och ett halvt års fängelse. Shahab Shahdadzaei, också från Hässleholmsnätverket i Borås, dömdes för sin del till sex års fängelse för bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Silva Rojas dömdes också i den stora rättegången kring kidnappningen av och utpressningen mot rapparen Einár. I det ärendet fick han 2,5 års fängelse. Hans föräldrar åtalades också. Detta för att de misstänks för att ha gömt undan pengar från utpressningen av Einár.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.