Åtal för penningtvätt i Worldexchangeärendet

I början av juni 2021 väcktes åtal mot 12 personer för penningtvätt genom företaget Worldexchange Stockholm AB. I juni 2020 häktades 4 personer i Stockholm med anknytning till företaget. En släpptes snart på fri fot i december 2020 men var fortsatt misstänkt. En annan person var häktad en kort tid i oktober 2020. I november 2020 häktades en person från Helsingborg och i december 2020 ytterligare en person i Stockholm och en i Helsingborg. Under våren 2021 häktade ytterligare ett antal personer. Totalt misstänks företaget ha tvättat 250 miljoner kronor.

Av de 12 åtalade personerna var två stycken styrelseledamöter i Worldexchange Stockholm AB, Adel Chekroun och Maribel Luna Chumpitaz. Det är åtalade för grovt penningtvättsbrott vilket också Zakaria Bakkali Nadi är. De två förstnämnda åtalades också för grovt narkotikabrott tillsammans med Darwesh Akraui och grovt penningtvättsbrott för att ha överfört miljonbetalningar för narkotika till en mottagare i Nederländerna genom Worldexchange och Hawala-systemet.

Hawala-systemet

Chakroun åtalades även för grovt narkotikabruket i ett par andra fall som inbegrep köp av kokain. Darwesh Akraui åtalades också för grovt penningtvättsbrott i ytterligare ett par fall som också rör överföringar via Hawala-systemet.

Dessutom är Chakroun åtalad för grovt bokföringsbrott i flera fall när det gäller verksamheten i Worldexchange Stockholm AB. Akraui är åtalad för flera fall av grovt bokföringsbrott i hans Hawalaverksamhet.

Åklagaren har också begärt näringsförbud för Adel Chekroun, Maribel Luna Chumpitaz och Darwesh Akraui. Darwesh Akraui har varit Hawala-ombud (hawlalar). Hawala är ett informellt system för internationella penningöverföringar. Totalt 33 miljoner ska överförts till Nederländerna och Spanien av Akraui via Hawala-systemet.

Narkotikakung i Helsingborg

Helsingborgaren Siamak Minasazi är för sin del åtalad för grovt penningtvättsbrott för att ha förvarat pengar och växlat pengar via kontot Sami hos Worldexchange. Pengar som åklagaren anser kom från kriminell verksamhet. Minasazi är en känd kriminella från Helsingborg som också figurerar flera andra ärenden. Nyligen har en av hans bröder mördats. Han är också åtalad för flera fall av grovt narkotikabrott ihop med Adnan Kajtazovic som också är från Helsingborg,

Robin Moini har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott för handel med kokain, amfetamin och ecstasy (MDMA). Dessutom är han åtalad för narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott, Även han hade konto hos Worldexchange,

Hachem Karim är åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha bedrivit organiserad handel med kokain och cannabis. Han är också åtalad för grovt penningtvättsbrott ihop med Adel Chekroun och i ytterligare flera fall. Allt via konto på Worldexchange, Dessutom är Hachem Karim åtalad flera trafikrelaterade brott.

Vidare har Garcia Cabrera åtalats för grovt penningtvättsbrott i tre fall och grovt narkotikabrott i två fall. Detta för att ha handlat med kokain, cannabis, metamfetamin och amfetamin. Linda Johnsson är åtalad för grovt narkotikabrott i flera fall och grovt pennigtvättsbrott. Slutligen är Jonathan Fägerblad och Jaheem Burke åtalade för grovt penningtvättsbrott. Fägerblad är också åtalad för grovt penningtvättsbrott i ytterligare ett fall. Alla åtalspunkter har koppling till verksamheten i Worldexchange Stockholm AB.

Finansinspektionens slöhet

Först två månader efter häktningen av de två styrelseledamöterna i juni 2020 reagerade Finansinspektionen på det hela och avregistrerade företaget som därmed förlorade sitt tillstånd att växla pengar. Enligt uppgifter i DN borde de ha reagerat för fler år sen då det ska ha varit känt att företaget utnyttjade av kriminella för penningtvätt. 2021-10-28 förklarades Worldexchange Stockholm AB i konkurs. Rättegången är avslutad och dom ska komma i februari.

Kopplat till många andra åtal, domar och brott

Peningtvättsverksamheten i Worldexchange Stockholm AB är dessutom kopplad till flera andra stora polisutredningar och brottsfall. Exempelvis figurerade företaget i den stora rättegången mot Vårbynätverket, rättegången mot Rissnenätverket och kriminella i Borås för mordplaner.

Personer från en stor rättegång som berör Malmö med encrochatbevis förekommer också i samband med Worldexchange-utredningen. En av dem ska vara Sroud Shaqir vars son blivit mördad.

Även i ett par penningtvättsärenden i Uppsala figurerar Worldexchange.

Fler åtal att vänta

Förutom de 12 åtalade i detta mål finns det ytterligare minst  två personer som är häktade för penningtvätt i två andra ärenden med koppling till Worldexchange. De häktningarna har koppling till åtalet mot de 12 personerna. I det ena fallet har den misstänkte belagt med kvarstad på 88 miljoner kronor.

Den misstänkte är en kusin till Robin Moini som heter Armin Moini. Vad det verkar är han häktad i sin frånvaro. Han anses vara ledare för ett narkotikanätverk som polisen kallar Nero och som hade ett konto hos Worldexchange under namnet Nero. Nätverket tycks ha fått narkotikan via Minasazi. Armin Moini förekommer också i utredningen mot Minasazi med flera om planerat mord i Helsingborg. Linda Johnsson som är åtalad i Worldexchangeärendet verkar ha en koppling till Nero-nätverket.

I det andra fallet handlar det om en lite äldre man från Helsingborg, M#h@i-Ilie Gh*orghe. Även det ärendet har sannolikt koppling till Minasazi.

Två bröder med efternamnet Dabiqaj som anses tillhöra Bredängsnätverket är också häktade i sin frånvaro för ett ärende med koppling till Worldexchange. Slutligen finns det en koppling till ett narkotikaärende i Göteborg och en dom och ett mordfall i Örebro. Troligen finns det mer men de ärendena har jag inte kunnat identifiera i nuläget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!