Gängledaren som åtog sig kontraktsmord

Rissnenätverket har under en längre tid kopplats till grova våldsdåd men domarna mot dem har varit få. Den man som anses ha en ledande person, en idag 34-årig man, hade innan avlyssningen av Encrochat aldrig dömts för nåt grovt och allvarligt brott.

Uppgifter från Encrochat visade hur den utpekade ledaren Luis Silva Rojas tog emot mordbeställningar på två män i Uppsala respektive Borås.  Polisen slog till och grep honom samt två andra personer från Rissnenätverket innan planerna hann verkställas. Det finns misstankar om att Rissnenätverket åtagit sig beställningsmord under lång tid. Nätverket kan kopplas till flera skjutningar under 2021. Gänget är också känt för att ha rekryterat väldigt unga personer till att utföra grova brott.

Rissnenätverkets ledare greps i Spanien den 19 november 2020. Då hade han levt där en tid.

Solna tingsrätt dömde Luis Silva Rojas till sju års fängelse för förberedelse till mord i två fall och medhjälp till grovt vapenbrott. I hovrätten skärptes straffet för ledaren till 8,5 år och han dömdes även för anstiftan av grovt vapenbrott.

Domar

Ytterligare flera män från Rissnenätverket dömdes för inblandning i mordplanerna. Belmin Ibrahimovic dömdes till sju och ett halvt års fängelse i hovrätten för förberedelse till mord i två fall, grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. Ahmed Isse dömdes av hovrätten till sex år och 6 månaders fängelse för förberedelse till mord och medhjälp till grovt vapenbrott samt grovt vapenbrott. Ytterligare två medlemmar i Rissnenätverket fick kortare straff. Även en kvinna dömdes liksom en man från Dalen-nätverket, Robin Moini. Han dömdes till 3 år och 6 månaders fängelse.

Planerna handlade om mord på Kamran Alawinya i Borås och Diar Issa från Headshotligan (HSL). Beställare av mordet i Borås var Sluara Jamal Fatah från det kriminella nätverket i Hässleholmen. Den sistnämnde dömdes till till två och ett halvt års fängelse. Shahab Shahdadzaei, också från Hässleholmsnätverket i Borås, dömdes för sin del till sex års fängelse för bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Kopplingarna mellan de kriminella miljöerna i Borås och Rissne går tillbaks till 2017 då en tungt kriminell boråsare flyttade till Sundbyberg. Han mördades i januari 2018.

Silva Rojas dömdes också i den stora rättegången kring kidnappningen av och utpressningen mo rapparen Einár. I det ärendet fick han 2,5 års fängelse. Hans föräldrar har också åtalats. Detta för att de misstänks för att ha gömt undan pengar från utpressningen av Einár.

Läs också:
Läs mer:


Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!