Dom i mål om två sprängningar i Stockholm

Solna tingsrätt har dömt fem personer för att i olika grad ha hanterat sprängmedel och deltagit i sprängningar i Stockholm. Tre personer har frikänts från inblandning.

Natten mellan den 16 och 17 januari i år detonerade en sprängladdning utanför en restaurang på Södermalm. Sprängladdningen bedöms ha bestått av 1-3 kg dynamit. Explosionen orsakade skador i restaurangen och på närliggande fastigheter. Det förelåg även risk för allvarliga och dödliga splitterskador.

Natten därpå exploderade en sprängladdning utanför en port i Kista. I den aktuella fastigheten fanns enbart företagslokaler. Även denna sprängladdning bedöms ha bestått av 1-3 kg dynamit. Detonationen orsakade skador in- och utvändigt på fastigheten. Även vid denna sprängning förelåg risk för allvarliga och dödliga splitterskador.

I samband med husrannsakan i Sundsvall i slutet av januari påträffade polisen tre s.k. termosbomber. Vid husrannsakan påträffades också tre 12 volts-batterier inköpta i Kungsängen. Liknande batterier hade dessförinnan påträffats vid platserna för detonationerna på Södermalm och i Kista. I målet har det framkommit att batterierna köptes vid samma tillfälle.

Båda bombdåden var riktade mot släktingar till Michael Tenezos som är en ledande person i Dalennätverlet. Flera av de åtalade kan kopplas till Rawa Majid (kurdiska räven) som är den ledande personen i Nätverk FoxtrotTotalt åtalades åtta personer för inblandning i de två bombdåden.

Fällande domar för fem personer

En 24-årig man, Inija Injac, dömdes för att ha orsakat explosionen på Södermalm. Brottet rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse och påföljden bestämdes till fängelse i 4 år och 6 månader. Han ska också betala skadestånd till flera olika företag.

Två 16-åringar, vilka båda hade avvikit från sina HVB-placeringar, dömdes tillsammans med Lucas Melki och Alfred Wennberg, för att ha orsakat explosionen i Kista.

Melki dömdes till 4 års fängelse och de två 16-åringarna dömdes båda till sluten ungdomsvård. Melki dömdes även för att ha hanterat sprängmedlet innan detonationen skedde och för att han hanterat sprängladdningarna som påträffades i Sundsvall. Han hade nyligen också dömts av Solna tingsrätt till sammanlagt 3 års fängelse för annan brottslighet och dömdes nu till ytterligare 3 års fängelse.

Wennberg dömdes till tre års fängelse för flera brott mot mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott. Han för medverkan vid Kistabomben, men frikände för Södermalmsbomben. Detta trots att hans DNA hittats på den senare bomben.

– Tingsrätten har funnit det utrett att sprängningarna och hanteringen av sprängmedel har varit en del i den konflikt mellan två nätverk som sedan slutet av 2022 har resulterat i ett stort antal våldshändelser i Stockholmsregionen, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.

Tre personer frikändes från inblandning

Två personer var åtalade för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen för att ha inhandlat batterierna. De är dock inte styrkt att de haft uppsåt till att batterierna skulle användas till sprängladdningar. De frikändes därför helt. Ytterligare en person var åtalad för inblandning i sprängningen i Kista. Även han frikändes från detta.

De båda 16-åringarna dömdes även för grovt vapenbrott efter att ha innehaft en automatkarbin i den lägenhet där de vistades i efter att de avvikit från HVB-placeringarna. I målet har även ett åtal för grovt narkotikabrott hanterats. Rätten var enig i sin bedömning. En av dem, Miklo Bollström, som frikändes vad gäller medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen dömdes till 3 års fängelse för grovt narkotikabrott. Han var vid tillfället villkorligt frigiven. Den villkorliga frigivningen förverkades.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!