Vapenfabriken i Lekeberg

Fyra män drev en vapenfabrik i Linneberg i Lekebergs kommun i Närke. Med hjälp av 3D-teknik tillverkades vapendelar. De åtalades för att ha hanterat stora mängder vapen och vapenförsäljning. Tre av de åtalade har nu dömts till fängelse av Örebro tingsrätt.

I december 2022 gjorde polisen ett tillslag mot den ödsligt belägna fastigheten där vapnen tillverkades. I huset och en intilliggande lada påträffades två 3D-skrivare. Dessutom diverse vapendelar som tydde på en omfattande produktion av kulsprutepistoler. Där fanns också en stor mängd ammunition, automatvapen samt en revolver.

Huvudmannen Linus Bodén dömdes för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott i fem fall. Han dömdes till fängelse i fyra år och fyra månader. Han har suttit häktad under en längre tid och har erkänt brott, Han har samarbetat med polisen genom att lämna uppgifter om brotten. Sammantaget gav det honom ett lägre straff

Ytterligare tre män åtalades för inblandning i verksamheten. Alla tre förnekade brott. En man vid namn Göran Jonsson fick det längsta fängelsestraffet. Han dömdes till fem års fängelse för grovt vapenbrott i flera fall och stämpling till grovt vapenbrott. Bodén och Jonsson dömdes band annat för att ha sålt vapen till två personer inblandade i en gängkonflikt i Örebro.

En man, Ad@m L?ndkv#st, dömdes för grovt vapenbrott i ett fall, men friades i ett av fallen. Han dömdes även för stämpling till grovt vapenbrott. Straffet blir fängelse i två år och sex månader. En 19-åring dömdes till skyddstillsyn.

Brotten begicks från sommaren 2021 till december 2022.

Läs mer: