Särskild händelse i Uppsala efter de senaste våldsdåden

Sedan en längre tid tillbaka har våldsutvecklingen eskalerat i polisområde Uppsala, en utveckling som också har kopplingar till andra delar av Sverige, men även internationellt. Region Mitt har på grund av utvecklingen en pågående så kallad särskild händelse för att hantera detta. Parallellt med det arbetet pågår även en omfattande nationell insats.

– Vi har en allvarlig utveckling i samhället när det gäller den organiserade/grova brottsligheten, som har nått en omfattning vi tidigare inte sett, berättar Christer Birgersson i ett pressmeddelande. Har är kommenderingschef för den särskilda händelsen.

Våldsvåg

Våldsvågen i Uppsala började den 23 juni med en händelse i Gottsunda där en förbipasserande 14-åring blev skjuten. Våldshändelserna fortsatte sen under sommaren med flera skjutningar och försök till mord. Den senaste veckan har två mord skett, ett i Gränby och ett i Sala backe.

– Det känns förmätet att prata om framgångar i det här sammanhanget, men vi vill ändå lyfta att vi jobbar hårt och offensivt för att bryta det här och lagföra så många som möjligt. Vi har stoppat flera förestående skjutningar, med mer eller mindre maskerade personer med vapen i hand. Det kommer att bli ytterligare frihetsberövanden, säger Andreas Pallinder.

Många häktade

Sedan i juni månad har 20-talet aktörer häktats i den pågående konflikten. Elva skarpa skjutvapen har beslagtagits. Skjutningarna kan alla kopplas till kurdiska räven och Nätverk Foxtrot. De ligger i konflikt med Dalennätverket samtidigt som det också ska finnas en intern konflikt.

– Var kan nästa dåd ske, vilka kommer eventuellt att vara presumtiva offer för nästa skjutning. Jag önskar jag kunde säga att det här var den sista skjutningen, men det kan jag inte säga tyvärr, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

– Polisen kommer att arbeta med synlighet och uppsökande verksamhet på platser där människor befinner sig. Målet är att öka tryggheten men även att förebygga brott, säger Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!