Bekämpa gängen – satsa på skolan

Kraftiga satsningar på skolan är nödvändigt för att vi ska kunna stoppa rekrytering till de kriminella gängen. Det inkluderar att den omfattande skolsegregationen ska brytas och att lärartätheten ökar. Dessutom krävs en satsning på förskolan en höjning av lönerna för förskollärare. Dessutom måste betygssystemet som gör att många elever står helt utan betyg förändras.

Skolsegregationen kan brytas genom att skolan avprivatiseras. Vinstdrivna skolor som ger aktieutdelning förbjuds helt enkelt. Skolan måste också tillföras mer resurser, det är bara så vi kan skapa en skola som kan möta barn utifrån deras olikheter och skiftande behov. De senaste årtiondena har pengarna till skolan minskat. Det krävs satsningar inte bara på undervisning utan också på elevhälsa, specialpedagoger, fritidsverksamhet och socialt stöd.

Lärarnas arbetsvillkor måste också förbättras. Arbetsbördan ska lätta genom fler kollegor och genom att administration liksom antalet nationella prov minskar.

En jämlik skola är bra för alla. När elever med olika bakgrund möts förbättras inte bara resultaten utan också sammanhållningen. För att kunna kompensera för elevers olika bakgrund och behov måste skolans resurser användas rätt och i tid. Vi vill att det ska finnas tillräckliga resurser för särskilt stöd redan i förskolan och under de första åren i grundskolan.

Att satsa ordentligt med resurser på skolan är ett mycket bra sätt att bekämpa gängkriminalitet. På sikt rycker de undan en del av gängens möjlighet att rekrytera unga.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!