Fastställd dom för två bombdåd i januari 2023

Svea hovrätt har i huvudsak fastställt tingsrättens dom beträffande sprängningarna på Södermalm i Stockholm och i Kista under januari 2023. Bägge bomberna var riktade mot släktingar till en ledande person i Dalennätverket.

Solna tingsrätt dömde totalt fem personer för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för inblandningen i de aktuella bombdåden. Båda bombdåden var riktade mot släktingar till Michael Tenezos som är en ledande person i Dalennätverket. Flera av de åtalade kan kopplas till Rawa Majid (kurdiska räven) som är den ledande personen i Nätverk FoxtrotTotalt åtalades åtta personer för inblandning i de två bombdåden. De fem som dömdes var:

  • Inija Injac. Dömdes för att ha orsakat explosionen på Södermalm. Brottet rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse och påföljden bestämdes till fängelse i 4 år och 6 månader.
  • Lucas Melki. Dömdes till 4 års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.
  • Alfred Wennberg. Dömdes till 3 års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i två fall och grovt narkotikabrott.
  • Två personer som vid brottet var 16-år gamla dömdes bägge två till 8 månader sluten ungdomsvård.

Hovrätten anslöt sig till tingsrättens bedömningar när det gäller vilka brott som de olika personerna skulle dömas för. Däremot ser hovrätten allvarligare på brotten och skärper påföljderna. Hovrätten ändrar även tingsrättens dom och bestämde att Inija Injac som utförde sprängningen på Södermalm också ska utvisas. I hovrätten fick Malki 4 år och 6 månaders fängelse och de två tonåringarna som numera är 17 år gamla fick 10 månaders sluten ungdomsvård.

– Med hänsyn till brottslighetens karaktär och straffvärde anser hovrätten att skälen för en utvisning väger tyngre än de skäl som är hänförliga till hans personliga förhållanden, säger Anne Mellqvist, rättens ordförande. Hovrätten var enig.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!