Nio personer åtalade för sprängdåd i januari

Åklagare har i dag väckt åtal i Attunda tingsrätt mot nio personer misstänkta för att på olika sätt ha medverkat till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängningar i Akalla, Upplands-Väsby och Upplands-Bro i januari i år. De åtalade är alla män. De var vid tiden för gärningarna mellan 17 och 30 år gamla.

Utöver ovanstående brottsrubriceringar omfattar åtalet även förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då sprängladdningar hittats under husrannsakan i en lägenhet i Kungsängen den 30 januari i år. Sju av de nio männen åtalas dessutom för grovt eller synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, för sin hantering av sprängmedel. Vidare innefattar åtalet en dörrskjutning och ett grovt vapenbrott i Södertälje den 25 januari samt ett grovt narkotikabrott i Kungsängen den 30 januari.

– Jag bedömer att måltavlorna för sprängningarna och dörrskjutningen i det här åtalet har kopplingar till ett av de kriminella nätverken i Stockholm. De som åtalas har i olika utsträckning kopplingar till ett motstående nätverk, säger senior åklagare Alexandra Bittner i ett pressmeddelande.

De som åtalats i målet:
Bombmakaren

Johan Mindell. Åtalad för tre fall av medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott och tre fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sprängningar i Akalla den 27 januari, Upplands Väsby den 29 januari och i Bro den 29 januari. Dessutom för ett fall av förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott och ett fall av synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Slutligen också för ett fall av grovt narkotikabrott samtliga den 30 januari i Kungsängen.

Han är en bombmakare från Kungsängen. Tidigare dömd grova våldsbrott. Bland annat mordförsök med kniv. den han knivhögg var en person vid namn Shahab Bashir. Denne sköts ihjäl i Hjulsta backar 12 maj 2021. Knivdådet och skjutningen var två helt orelaterade händelser.

Utförarna

Robin Bungerfeldt.  Åtalad för ett fall av grovt olaga hot den 25 januari i Södertälje och ett fall av grovt vapenbrott den 25–30 januari i Södertälje. Dessutom ett fall av allmänfarlig ödeläggelse grovt brott och ett fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (avseende sprängning i Upplands Väsby den 29 januari). Från Södertälje.

Mesay Getahun. Åtalad för ett fall av anstiftan till grovt vapenbrott den 25 januari i Södertälje, ett fall av anstiftan till grovt olaga hot den 25–30 januari i Södertälje. Dessutom för ett fall av anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (avseende sprängning den 29 januari i Upplands Väsby). Från Södertälje.

Danny Masri. Åtalad för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 27 januari i Akalla. Från Trelleborg. Dömd för brott vid många tillfällen tidigare.

Samer Mekawi. Åtalad för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 27 januari i Akalla. Från Malmö.

Medhjälparna

Jesper Lyada. Åtalad för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse för sprängning den 27 januari i Akalla. Tillhör det gäng som kallas Farsta yngre.

Mustafa Nilsson. Åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 30 januari i Kungsängen. Knuten till Bredängsnätverket.

Dagem Tibebu. Åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor den 30 januari i Kungsängen. Från Norsborg.

Julian Sandar (var 17 år gammal vid tiden för gärningen). Åtalad för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse den 25 januari i bland annat Veddesta och Kungsängen. Från Solna.

Gärningsmännen har anlitats av personer som har kopplingar till Dalennätverket. Farsta yngre är ett kriminellt nätverk som är allierat med Dalennätverket. Bombmakaren har eventuellt ingen koppling till nåt kriminellt nätverk eller gäng.

Måltavlor

Måltavlan vid bombdådet i Akalla var eventuellt Leis Khadra (Lelle) som anses tillhöra det kriminella gäng som går under namnet Husby hyenor. Men mer troligt var den riktad mot Mohamed Mohdhi (mer känd som rapparen Moewgli) från Bronätverket.

Måltavlorna vid sprängningen i Kungsängen (Upplands-Bro) var troligen bröderna Yassine Mohdhi och Mohamed Mohdhi eller deras familj. De är kopplade till det så kallade Bronätverket som haft en konflikt med Bandidos MC och som anses vara allierade med Nätverk Foxtrot (kurdiska räven).

Till sist hade bombdådet i Upplands-Väsby Roberto (Miklo) Bollström som måltavla. Han själv är en av de dömda i en rättegång om bomben i Kista den 18 januari. Han frikändes dock för inblandning i bombdådet men dömdes för andra saker.

Måltavlorna har alla koppling till Nätverk Foxtrot.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!