Kronogårdsnätverket inblandat i skjutning i Uddevalla

Natten mellan den 12 och 13 januari avfyrades flera skott mot en bostad på Fasseröd i Uddevalla. Polisen larmades till platsen. De hittade  flera kulhål i en ytterdörr. Drygt tre veckor senare larmades polisen på nytt till samma adress efter att boende i området hört höga smällar. Den gången hade något kastats in i bostaden in genom en fönsterruta.

I slutet av mars anhölls fyra män i 20–25-årsåldern.Tre av männen häktades senare av Uddevalla tingsrätt. En av dem, då 21 år gammal man från Kronogården i Trollhättan, släpptes. Ytterligare en av männen, en man som då var 26 år gammal och från Kronogården i Trollhättan, släpptes i mitten av maj.

Den 21-årige mannen, Amm*r W@nl#, är en av figurerna i Kronogårdsnätverkets övre sikt. Efter ett mordförsök, som senare rubricerades som grov misshandel i Sollentuna i april 2020 dömde tingsrätten i Vänersborg honom för medhjälp till försök till grov misshandel och medhjälp till grovt vapenbrott. Påföljden blev fängelse i ett år och tre månader.

Fler gripna

Därefter blev det fler gripanden under sommaren och hösten. I nuläget är sammanlagt fem personer häktade för att på olika sätt ha varit inblandade i mordförsöket. Två personer är häktade som misstänkta för anstiftan, en man i 50-årsåldern från Lilla Edet och en man i 40-årsåldern från Biskopsgården i Göteborg.

Ytterligare två personer är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott. Det handlar två män i 20-årsåldern från Trollhättan. Båda 19 år gamla när de häktades. En av dem har tidigare dömts för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han har dessutom medverkat han vid ett inbrott i Grästorp i januari 2021 då porten till en elektronikbutik rammades med en bil stulen i Trollhättan. Båda anses ha kopplingar till det så kallade Kronogårdsnätverket i Trollhättan.

En man i 35-årsåldern från Kronogården är häktad för medhjälp till försök till mord.

Dessutom är en sjätte person, en ung man i 20-årsåldern från Kronogården, häktad för skadegörelse, men också för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i Trollhättan vid ett annat tillfälle. Åklagaren ville också häkta ytterligare en man i 25-årsåldern för medhjälp till mordförsök. Domstolen ansåg dock inte att misstankarna var tillräckligt starka och mannen försattes på fri fot. Även han är från Kronogården.

Flera av de misstänkta personerna uppges i utredningen ha kopplingar till Kronogårdsnätverket i Trollhättan.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!