Mikael Niemi: Sten i siden

Mikael Niemis roman Sten i siden handlar om en strejk i Tornedalen på 1930-talet. Berättelsen om den är dock i allra högsta grad fokuserad på vår samtid. Dels visar Niemi på hur sådant vi idag tar för givet inte alls var självklart för mindre än hundra år sedan, dels pekar han på att några av de orättvisor man då kämpade mot fortfarande finns kvar eller har återuppstått. Kanske är syftet med romanen att visa hur dåtidens arbetarrörelse skulle kunna fungera som inspiration för oss som lever här och nu.

Berättelsen om strejken fokuserar på en släkt som följs ända in i samtiden. Den handlar också om övernaturliga förmågor och om hur dom som flyttar söderut binds till hembygden med starka band. Men romanen placerar alltså politiska och historiska frågeställningar i centrum.

Ett intressant motiv är kulturens betydelse i den politiska kampen, som belyses genom skildringen av skapandet av en strejkvisa. Ett annat är vikten av att gå i bredd, snarare än att sluta uppbakom en ledare. Det senare kommer bland annat i uttryck i en scen där dom strejkande jagar bort några strejkbytare.

Vad gäller språk och stil håller Sten i siden högsta klass. Om man ska vara kritisk kan man kanske argumentera för att själva familjehistorien är litet förutsägbar och att romanens övernaturliga inslag inte riktigt är integrerade i helheten. Men Sten i siden är utan tvekan en läsvärd roman som både engagerar och uppmanar till eftertanke.

Magnus Nilsson

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Liked it? Take a second to support Magnus Nilsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!