Gängens sprängämnen – Uppländska berg

Uppländska Bergborrnings AB är företag som sysslar med bergborrning och sprängningar. Företaget är ett av de största i sin bransch. De senaste åren har det försvunnit mer än 200 kilo sprängämnen från företaget.

I september 2023 dömdes en av deras anställda bergsprängare, Jonathan Roys0n Lindgr*n, till fängelse i tre år och nio månader för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt domen har mannen stulit 125 kilo dynamit från företaget och sålt till kriminella. Företaget tycks dock aldrig ha polisanmält stölderna.

Roys0n Lindgr*n har dessutom fast har åkt fast igen och åtalats för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Denna gång handlar det om mer än 200 kilo sprängämnen som hittades i en bil.

Roys0n Lindgr*n ska ha sålt 125 kilo sprängämnen till Ok@n K@rpuz och Ahm@d Yous*f som saknade tillstånd för att hantera sprängämnen. De två sistnämnda ska dessutom tidigare samma dag införskaffat ytterligare 146,458 kg sprängmedel i Eskilstuna.

Kriminella nätverk

Dessutom hittade polisen två termosbomber den 10 maj 2023 som Roys0n Lindgr*n ska ha byggt och sålt vidare till grovt kriminella. Den ena var placerad utanför ett åttavåningshus i Jakobsberg, den andra hittades i ett förråd i Rinkeby.

Han ska enligt åtalet ha tagit emot beställningar på bomber via två led av mellanhänder. De ska ha förmedlat detaljerade beställningar till honom via chattar. I chattarna har en av mellanhänderna diskuterat med beställare om vilka bomber de vill ha. Vidare har de diskuterat sprängverkan samt om de ska vara dödliga eller inte liksom hur de ska placeras. Vid ett hus, under en bil eller nåt annat.

Domen mot Roys0n Lindgr*n är inte heller första gången som anställda i Uppländska Berg har dömts för att ha stulit sprängämnen och sålt till kriminella:

År 2021 genomförde polisen och tullen en gemensam trafikkontroll i Norsborg. I en av bilarna som stoppades hittade polisen sprängmedel i bagageutrymmet. I bilen satt en bergsprängare som jobbat för Uppländska bergborrnings AB, även kallat Uppländska berg.

När polisen gjorde en husrannsakan i ett förråd, som kopplades till en av de andra männen i bilen, upptäcktes 106 sprängkapslar. Några kunde kopplas till bergsprängaren. Dagens Arbete har inte kunnat hitta någon polisanmälan från företaget om stulna sprängkapslar.

Bergsprängaren dömdes däremot till två år och två månaders fängelse för att utan tillstånd innehaft sprängmedel.

Året innan, 2020, hittades över 80 kilo dynamit i ett fritidshus utanför Stockholm. Huset hyrdes av en bergsprängare som var anställd på Uppländska berg. Utredningen kunde visa att mannen stulit dynamiten från sin arbetsplats.

Dynamit som han stulit och redan hunnit sälja hittades samma år av polisen i tre skarpa bomber i Örebro. Bergsprängaren dömdes till fängelse i fyra år för synnerligen grovt brott mot lagen av brandfarliga och explosiva varor. Däremot hittar Dagens Arbete ingen polisanmälan från Uppländska berg om stulen dynamit.

Företaget har hörts av polisen flera gånger i olika utredningar.

Företaget

I olika förhör har företrädare för företaget flera gånger uppgett att de har problem med systemet som används för att hålla reda på och hantera sprängämnen och därmed inte haft kontroll på hur mycket som använts. Den nuvarande VD:s Thomas Johansson har också sagt till Dagens Arbete att alla stölder polisanmäls. Det verkar inte vara riktigt då Dagens Arbete inte kunnat hitta en enda anmälning som gäller sprängämnen.

Däremot har polisen hittat mer sprängämnen än det som hittills nämnts. 2022 hittades bland annat en låda med åtta kilo sprängmedel i Bergsjön i Göteborg. Lådan stod under ett träd där det tidigare hade stått ytterligare några lådor. Senare samma år påträffade polisen mer sprängmedel i samma område.

Trots de upprepade stölderna och den dåliga kontrollen har företaget kunnat behålla sina tillstånd. Ett av företagets tillstånd in först i juli i år. Men företaget överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Stockholm. I väntan på länsstyrelsens beslut fortsätter Uppländska berg att hantera sprängmedel och utföra sprängarbeten dagligen i hela landet.

Ägare  och styrelse

Styrelsen i Uppländska Bergborrnings AB består av Per Magnus Persson, Håkan Lind och Roger Axelsson. Företaget ingår i en större koncern där moderbolaget heter Bellman Group AB. Detta bolag är dock också ett dotterbolag till Bellman Group Holding AB.

Ägandet i Bellman Group Holding AB fördelas mellan Verdane (genom bolaget BJP HoldCo AB), som vid utgången av det första kvartalet 2023 kontrollerade 57,2 procent av ägandet medan ledningen, vissa nyckelpersoner samt delar av styrelsen kontrollerade resterande 42,8 procent. VD är Per Magnus Persson och vice VD är Håkan Lind.

Verdane är ett riskkapitalbolag där bland annat Daniel Ahlstrand, Henrik Aspén, Frida Einarson, Arne Handeland, Janne Holmia, Christian Jebsen, Emanuel Johnson, Bjarne Kveim Lie, Pål Malmros, Staffan Mörndal, Per Nordlander, Erik Osmundsen, Christopher Parmo, Dominik Schwarz, Helena Svancar, Jakob Tolleryd och Nils Vold är delägare (partners).

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!