Domstolsanställd dömd till fängelse

Attunda tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en domstolshandläggare åtalats. Den åtalade kvinnan dömdes för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och nio månader.

Åklagaren påstod i åtalet att domstolshandläggaren i flera fall har röjt sekretesskyddade uppgifter som handläggaren varit skyldig att hemlighålla och att röjandet i vissa fall har skett till en kriminellt belastad person, som handläggaren har haft en relation med. Mannen anses tillhöra det så kallade Turebergsnätverket. Åklagaren påstod också att domstolshandläggaren olovligen berett sig tillgång till uppgifter i tingsrättens datasystem.

Domstolshandläggaren som heter Sibel Karahan har erkänt vissa gärningar och förnekat andra åtalspåståenden. Tingsrätten prövade de olika åtalspunkterna var för sig.

Tingsrätten kom enligt domen fram till att åklagaren har bevisat sina gärningspåståenden beträffande samtliga gärningar utom två. Kvinnan blev frikänd för ett fall av grovt dataintrång och ett fall av brott mot tystnadsplikt.

Straffet blev fängelse i ett år och nio månader. Kvinnan ska också betala skadestånd till en målsägande.

– Vid bedömningen av straffvärdet har tingsrätten beaktat att den åtalade har agerat uppsåtligen samt att brottsligheten i vissa fall har lett till att polisens möjlighet att utreda misstankar om grov brottslighet har försvårats”. säger Magdalena Hägg Bergvall i ett pressmeddelande.

Rätten, som bestod av personer som annars inte tjänstgör i Attunda tingsrätt, var enig.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!