På Hvitfeldtska bodde vi – händelserna i Göteborg 2001

EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt hade med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bodde med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som användes som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan.

Polisens aktion mot Hvitfeldtska var det som startade de omfattandena kravallerna som varade i två dagar. Polisen övergrepp mot de som kommit till Göteborg för att protestera mot krig och storföretagsmakt på gick sen i ytterligare 2 dagar med två händelser på lördagen. Polisens överfall på människor som bodde på Schillerska och dears övergrepp mot människor som samlats på Järntorget.

Tjugo år senare sökte Nils Petter Löfstedt upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa spår och flera av dem har inte pratat om det som hände. Förrän nu. Det har blivit filmen På Hvitfeldtska bodde vi som sänds på SVT ikväll. Den kan också ses på SVT Play.

Läs mer:

Mer att läsa