Dom för försök till mord i Haninge, Salem och Gubbängen

Södertörns tingsrätt har dömt tre 16-åringar för bland annat försök till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord och människorov avseende olika skjutningar i Haninge, Salem och Gubbängen. Domen berör även ytterligare åtta personer gällande bland annat människorov, narkotikabrott, underlåtenhet att avslöja människorov och grovt skyddande av brottsling. Brotten skedde i gängmiljö.

Huvudförhandling inleddes i september och avslutades den 11 december och har avsett flera åtal under totalt fyra delar. Några av de tilltalade har varit åtalade i flera olika delar. Den första delen avsåg mordet på en 15-åring i Skogås där bland annat en 16-åring dömdes för mordet i en deldom som meddelades den 16 november 2023.

Den aktuella delen av domen handlar om del två till fyra i målet.

Del två – Gubbängen

Tingsrätten dömde en 16-åring från Stockholm för medhjälp till försök till mord. Han har varit delaktig när två personer sköt mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i december 2022 genom att ha lämnat ut portkod till den adress där skjutningen genomförts och genom att han stärkt gärningsmännen i deras uppsåt att begå brotten.

Del tre – kidnappning

Tingsrätten dömde en 16-åring från Stockholm (samma 16-åring som i del två) för stämpling till mord för att ha anstiftat (rekryterat) två 16-åringar som tagit sig från Dalarna till Stockholm med uppdrag att döda måltavlan som hade stulit narkotika från det kriminella Foxtrotnätverket.

16-åringarna från Dalarna dömdes för förberedelse till mord på måltavlan eftersom dessa förberett sig och slutligen beväpnat sig med pistoler i syfte att döda måltavlan. För att lura fram måltavlan kidnappades en vän till denne och fördes till en lägenhet i Haninge. Därför har fyra personer, däribland de två 16-åringarna från Dalarna, även dömts för människorov av måltavlans vän.

En 18-åring dömdes för medhjälp till människorov. De två 16-åringarna från Dalarna har även gjort sig skyldiga till försök till mord och grovt vapenbrott genom att de skjutit mot den kidnappade personen när denne flydde från lägenheten.

Därutöver dömdes två personer för narkotikabrott och en person för underlåtenhet att avslöja människorov. Tingsrätten frikände en 19-åring från samtliga åtalspunkter. De olika nämnda brotten begicks under perioden slutet av mars till och med den 5 april 2023.

Ytterligare en person var sannolikt inblandad i kidnappningen då hans DNA förekommer i utredningen på saker som hittade i lägenheten där personen hölls fången. Det handlar om Abdou Saien som sköts ihjäl i Rågsved den 14 april 2023.

Del fyra – Salem

Tingsrätten dömde en av de ovan nämnda 16-åringarna från Dalarna för två fall av försök till mord för att flertal gånger skjutit två målsäganden med avsikt att döda, natten den 14 mars 2023 i ett radhus i Salem.

Målsägandena fick livshotande skador men överlevde. Motivet till dådet har varit hämnd från Foxtrotnätverkets sida. En 40-åring åtalades för medhjälp till mord med påståendet att ha skjutsat 16-åringen till och från brottsplatsen, men tingsrätten har endast funnit att denne skjutsat 16-åringen från brottsplatsen. Därför dömdes han för grovt skyddande av brottsling.

Domar
  • En 16-åring från Dalarna dömdes för försök till mord i tre fall, förberedelse till mord, människorov och grovt vapenbrott. Straffet bestämdes till sluten ungdomsvård i fyra år. ”Det är mycket allvarlig brottslighet som 16-åringen gjort sig skyldig till. Endast de två hänsynslösa mordförsöken i radhuset i Salem har ett straffvärde på livstids fängelse för en vuxen person. Därför har 16-åringen fått ungdomsvård i fyra år som är det strängaste straff en 16-åring kan få” säger rättens ordförande domaren Kian Amraée.
  • En annan 16-åring från Dalarna dömdes för försök till mord, förberedelse till mord, människorov och grovt vapenbrott. Straffet blev till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.
  • En 16-åring från Stockholm dömdes för medhjälp till försök till mord, stämpling till mord och ringa narkotikabrott. Straffet blev till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.
  • En 22-åring, Anthon Johansson Diaz, fick fängelse i fem år och sex månader för människorov. .
  • En 24-åring, Moudou Sanneh, fick fängelse i fem år och sex månader för människorov. .
  • En 18-åring dömdes medhjälp till människorov. Straffet bestämdes till ungdomsövervakning i åtta månader.
  • En 23-åring dömdes för narkotikabrott. Tidigare utdömd påföljd bedömdes kunna omfatta även narkotikabrottet.
  • En 21-åring dömdes till villkorlig dom och böter för narkotikabrott.
  • En 15-årig flicka fick 50 timmars ungdomstjänst  för underlåtenhet att avslöja människorov.
  • En 40-åring, M@gnus Forsb*rg, dömdes för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott. Straffet blev fängelse i två år.

De personer som utsatts för brott har tillerkänts skadestånd. Flertalet av de dömda har traditionella svenska namn som Karlsson, Sandberg, Zetterlund, Lundeberg och Widén.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!