Åtal för grova ekobrott – kryptovalutor och hawala

En person misstänks för grov näringspenningtvätt genom olaglig penningförmedling till Iran och valutaväxling av kryptovalutor. Verksamheten misstänks ha omsatt minst 90 miljoner kronor. Den har pågått under flera år. Enligt åtalet under perioden 2019 – 2023.

Nu har huvudmannen samt ytterligare fyra personer åtalats av åklagare från Ekobrottsmyndigheten (EBM). Förutom penningtvätt är de också åtalade för grovt bokföringsbrott och grovt bidragsbrott. Brottsligheten

Hawala-verksamhet

Brottsupplägget består i att huvudmannen har bedrivit så kallad hawala-verksamhet. Hawala är en sorts oreglerad penningförmedling. Systemet används för att skicka pengar till andra länder (främst till länder utan ett fungerande bankväsende), och valutaväxling.

Hawala-verksamheten har gått ut på att göra penningöverföringar i huvudsak mellan Sverige och Iran. Den har även innefattat valutaväxling mellan SEK och iransk valuta. Huvudmannen har även agerat som en kryptoväxlare. Detta genom att köpa kryptovalutor av privatpersoner mot betalning i nationella valutor.

Hawala-verksamheten och kryptoväxlingen har varit sammankopplad. Bland annat genom att huvudmannen dels använt kryptovaluta för att flytta tillgångar från Sverige till Iran. Dels genom att kryptoköpen finansierats med pengar från hawala-verksamheten.

Enligt åtalet har huvudmannen haft dubbel vinning av verksamheterna. Dels gentemot kunderna i hawala-verksamheten genom påslag på valutakursen mellan SEK och iransk valuta. Och dels genom att ta ut en procentuell avgift på beloppen för kryptoväxlingen.

Utan tillstånd

Utredningen visar att huvudmannen inte har registrerat eller sökt tillstånd för sin verksamhet hos Finansinspektionen. Personen har inte heller följt bestämmelserna i den administrativa penningtvättslagen som avser riskbedömningar eller kontroll av transaktioner och kunder.

– Trots att det funnits starka indikationer på att transaktioner i verksamheten kan ha ett penningtvättssyfte har han inte gjort något för att stoppa eller kontrollera dem. säger Veronica Närfors i ett pressmeddelande. Hon är förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

– Min uppfattning är att han istället tvärtom har arbetat aktivt och medvetet för att dölja transaktioner för banker och myndigheter genom användandet av målvaktskonton, kontantkurirer, kryptohandelsplattformar med stark anonymitet och krypterade chattjänster. Han har heller inte fört någon bokföring i verksamheten. Därav åtalas han för grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott, fortsätter hon.

Ytterligare tre personer åtalas för grov näringspenningtvätt, alternativt medhjälp till grov näringspenningtvätt. Detta för att på olika sätt ha medverkat i brottsupplägget. Bland annat genom att ha upplåtit bankkonton för ett stort antal transaktioner samt för att ha agerat som kontantkurirer.

Bidragsbrott

Huvudmannen misstänks också ha tagit en skenanställning som personlig assistent. Detta för att både kunna få en deklarerad inkomst och få en vit lön utbetalad till sig. Huvudmannen och brukaren har kommit överens om att redovisa arbetad tid för huvudmannen till Försäkringskassan. Dock utan att huvudmannen utfört något arbete som personlig assistent.

Försäkringskassan har betalat ut assistansersättning till brukaren. Denne har sen betalat ut lönen till huvudmannens bankkonto. Brukaren har dock fått lönebeloppet återbetalat genom banköverföringar och kontanter från kunder och medhjälpare i hawala-verksamheten.

– Mot denna bakgrund åtalas huvudmannen och brukaren för grovt bidragsbrott, brukaren åtalas även för näringspenningtvätt, säger Veronica Närfors.

I åtalet ingår ett yrkande om näringsförbud mot huvudmannen och brukaren på sammanlagt tio år. Dessutom ett yrkande om sex miljoner kronor i företagsbot samt förverkande av 2,5 miljoner kronor i brottsvinst mot huvudmannen Slutligen att huvudmannen och en medgärningsman ska utvisas.

Läs mer om penningtvätt

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!