Allmänfarlig ödeläggelse i Uppsala och Upplands-Bro – åtal väckt

Åklagare har i dag väckt åtal vid Uppsala tingsrätt mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december. Brottsrubriceringen är bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

Åklagarmyndigheten

Lördagen den 2 december 2023 detonerade en sprängladdning vid en villa i Lövstalöt utanför Uppsala. En person befann sig i fastigheten. Av allt att döma är sprängladdningarna kopplade till den interna konflikten i Nätverk Foxtrot.

En 15-åring åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 18-åring åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Vi bedömer att vi har god bevisning i form av bland annat övervakningsfilm, vittnesiakttagelser, kommunikation och teknisk bevisning. Vi har en bra bild om vad som har hänt den aktuella kvällen, hur sprängningen har gått till och vi kan redogöra för händelseförloppet, säger kammaråklagare Karin Koci som har lett förundersökningen.

18-åringen åtalas även för en händelse den 20 november i Kungsängen, Upplands-Bro, då en sprängladdning hittades i ett trapphus. Ingen person skadades men boende i flerfamiljshuset fick evakueras. Brottsrubriceringarna är försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Allmänfarlig ödeläggelse i Uppsala och Upplands-Bro – åtal väckt”

Kommentarer är stängda.