Livstidsdömda gängkriminella 2024

I Sverige finns det 220 personer som dömts till livstids fängelse för mord. En av dem delar namn med mig. 5 är kvinnor. 40 av de livstidsdömda är personer med kopplingar till kriminella nätverk och gäng. Flera av de livstidsdömda gängkriminella har deltagit i samma mord.

De flesta livstidsdömda har dödat någon närstående. Det kan vara en fru, exfru, sambo, flickvän, kompis, förälder eller ett barn till mördaren. Vanligt är också att det mördat någon arbetskamrat eller granne. Ett tiotal av de livstidsdömda är högerextremister som mördat poliser, homosexuella eller invandrare. Flera är också dömda för mord begångna i Syrien eller Rwanda.

De livstidsdömda

De dömda männen som begått mord som troligen har gängkoppling är Kamal Jalal Taha, Nenad Misovic, Elvis Vidén, Assab Borguerba, Bernard Khouri, Abshir Hussein, Ahmed Warsame, Adam Abdulahi, Lanko Aziz, Farhang Ezzati, Michael Altun, Sharam Karim, Fouad Saleh, Zakriya Awad Mezar, Casper van Doorn Kristiansen, Jan Runar Spjötvold, och Christer Hofmeijer.

Vidare Jonas El Gourari, Dani Azoz, Felix Lindkvist, Hejar Atroshi, Radish Javanshir, Anel Kahric, Atila Can, Dodou Jallow, Sebastian Jobe, Ahmad Alhag, Nawzad Askandar Mala, Omar El-Zaqzouq, Abdul Ghaffar Haleem, Toj Kamrani, Salam Shebani, Adirisaq Mohamed Darod, Mohamed Ali, Mansor Isamil, Abdul Elmi. Malamin Jarju, Philip Boberg, Dogukan Capan och Yusuf Akkaya.

2000-talet

Kamal Jalal Taha från Original Gangsters mördade en vän som han tidigare agerat livvakt för i samband med att denne utsayttes för ett mordförsök. Han dömdes den andra juni 2006. Nenad Misovic som kan kopplas till det kriminella nätverket kring Rade Korut (Gudfadern) var inblandad i mordet på Ratko Djokic (Cigarettkungen) och dömdes den 8 mars 2006.

Elvis Vidén dömdes 2008-06-27 för ett mord på en tidigare gängmedlem. Den 12 februari 2007 dömdes Assab Bourguerba för ett dubbelmord i Surte.

Den 23 december 2009 sköts bröderna Moussa till döds på Café Oasen i Ronna Södertälje. En de som dömdes för mordet var Bernard Khouri som fick sin dom den 1 augusti 2012. Khouri anses ha haft en ledande roll i Södertäljenätverket.

2010-talet – Stockholm
Skogås

Abshir Hussein från Skogås träffade tillsammans med kamrater ett antal personer från en rivaliserande gruppering på en restaurang kring en konflikt om pengar. Det slutade med skottlossning. Minst två vapen användes. Tio skott avlossades mot rivalerna. En av dem dog och den andre skottskadades. Domen föll 2015-04-10.

Headshotligan och Lejonen

Lanko Aziz som kopplas till den så kallade Headshotligan (HSL) sköt ihjäl en 26-årig ledare för det kriminella nätverket Lejonen och en 20-åring. Männen mördades i en bil och sköts bakifrån av Aziz som satt i baksätet.  Domen föll 2018-01-29.

Hallonbergen

Fouad Saleh överföll och sköt en man i ett garage i Hallonbergen. Skottskadad lyckades mannen fly från garaget. En vän körde honom till Karolinska sjukhuset. Men bilen förföljdes. Utanför sjukhuset lyckades förföljarna stoppa bilen och sköt mannen till döds. Ett ögonvittne till skjutningen i garaget pratade med polisen om det han hade sett. Sex veckor senare tog sig Fouad Saleh in i vittnets hem. Vittnet och hans fru mördades med kniv. Dömdes den 13 juni 2018.

2010-talet övriga landet
Göteborg

Två av de som dömdes för morden på Vår Krog & Bar i Biskopsgården i Göteborg var Ahmed Warsame och Adam Abdulahi. De fick sina domar den 22 december 2016.

Borås

De tre boråsarna Farhang Ezzati, Michael Altun och Sharam Karim letade upp tre yngre män för att reda upp en oförrätt. När de fick tag i dem gick de till attack med kniv, sparkar och slag. En 18-åring avled. De fick sin dom 2018-02-19.

Malmö

Två män lurades i en fälla av Zakriya Awad Mezar. De två männen åkte till en adress i Malmö där Mezar och tre kumpaner väntade. En 24-åring mördades med fyra skott i ryggen. En 29-åring klarade sig. Han fick dock livshotande skador av skotten som träffade honom i underkroppen. Dömdes 2019-07-30.

Karlstad

De två Hells Angels-medlemmarna Casper van Doorn Kristiansen och Jan Runar Spjötvold mördade en annan medlem i Hells Angels klubblokal i Karlstad. Hans slogs med en kofot och kvävdes med buntband innan han lindades i en presenning. De fick sin dom 2019-03-20.

2020-talet – Stockholm
Stockholm

Christer Hofmeier sköt ihjäl en 28-årig man med flera skott på en däckfirma på Östermalm i Stockholm. Dömdes den 7 april 2021.

Jonas El Gourari var chaufför då Vårbynätverkets torpeder skulle mörda en rival vid en bensinmack. Kulorna missade målet och en annan man dog. Skyttarna har inte identifierats. Domen föll 2021-07-01.

Sollentuna

Nawzad Askandar Mala sköt ihjäl en 22-årig man med tre skott, ett träffade i hjärtat, mitt på dagen på busstorget i Sollentuna. Mördaren och offret  var båda inblandade i kriminell verksamhet. Domen föll den 20 december 2021.

Årstabron

Abdul Ghaffar Haleem och Toj Kamrani dömdes båda två den 21 april 2022 till livstid för mordet på Årstabron. Offret tillhörde ett kriminellt nätverk i Farsta medan de andra tillhörde andra nätverk.

Norsborg

Dogukan Capan skjutsade två skyttar när en 19-årig man sköts ihjäl i Norsborg 2022. En av skyttarna var Yusuf Akkaya som också dömdes till livstid i domen som föll 2023-09-20.

2020-talet Södermanland
Nyköping

Dani Azoz sköt en 21-åring man utanför en skola i Nyköping. 21-åringen var ostraffad och levde inte ett kriminellt liv. Dömdes 2021-08-09. På hösten 2021 gick en 17-årig pojke in på polisstationen i Katrineholm och uppgav att det i själva verket är han som mördaren. Förundersökningen öppnades igen.

Norrköping

Felix Lindkvist, Hejar Atroshi, Radish Javanshir och Anel Kahric dömdes till livstids fängelse för mordet på en ledargestalt i det kriminella nätverket No Surrender. Mannen träffades av flera skott i bland annat bålen och dog av skadorna men en annan man som också träffades överlevde. Domen föll 2021-10-29.

Eskilstuna

Omar El-Zaqzouq från Eskilstuna sköt ihjäl en kriminellt belastad 41-åring i ett joggingspår. Offret var tidigare dömd för två mord och mordförsök. Han friades i tingsrätten med dömde i hovrätten den 10 maj 2022.

2020-talet – övriga landet
Malmö

Salam Shebani beställde mord på två män i den kriminella världen. En 23-åring sköts till döds 2017. Följande år hade Shebani beställt ett mord på en 52-åring, men hans torpeder dödade fel man. I stället blev en 30-åring dödad. Dömdes först 2022-07-15 då han länge gömde sig i Spanien.

Köpenhamn

Mohamed Ali som var en ledande person i den så kallade Dödspatrullen. Sköt tillsammans med fyra kumpaner vara en var Mansor Isamil ihjäl två män från det rivaliserande gänget Shottaz när de senare satt i en bil på en gata i Köpenhamnsområdet. Dömdes 2021-07-09 i Köpenhamn.

Kalmar

Philip Boberg sköt ihjäl en man från en rivaliserande kriminell gruppering. Det vara en del av en konflikt mellan olika grupperingar i Kalmar. Domen föll 2023-06-12.

2020-talet Göteborg
Gamlestaden

Fyra män, Atila Can, Dodou Jallow, Sebastian Jobe och Ahmad Alhag från den så kallade A-falangen i det kriminella nätverket Biskop Södra dömdes till livstids fängelse för ett mord Gamlestaden på en medlem i den så kallade B-falangen. De fick sin dom 2022-03-04.

Hjällbo

I samband med bråk i Hjällbo och polisen så dödade Adirisaq Mohamed Darod en man som inte hade någon koppling till brottslighet annat än att han var släkt med några personer som var inblandade i en misshandel några dagar tidigare. Mördaren kan kopplas till det kriminella nätverket kring familjen Ali Khan. Dömdes 2022-02-08.

Tuve

Abdul Elmi sig in på ett gym i Göteborg genom att hoppa över spärrarna vid ingången. Han går in i styrkehallen och skjuter en 25-åring i huvudet. Även om personerna hade vissa kopplingar till kriminella nätverket var mordet sannolikt orsakat av en personlig konflikt utan gängkoppling. Domen föll den 24 februari 2023.

Biskopsgården

Malamin Jarju sköt ihjäl en ung man från en rivaliserande gruppering i Biskopsgården. Jarju tillhör Biskop Södra medan den mördade mannen tillhörde den grupp som kallas Nya Norra. Domen föll 2023-05-29.

Läs mer:

2 svar på “Livstidsdömda gängkriminella 2024”

Kommentarer är stängda.