Aggregatet och Vänsterpartiet

Vänsterpartiets interna debatt är lite märklig och oerhört svår att få nåt grepp om. En orsak till det är det inte finns nån central plats att diskutera på och de skrifter och tidningar som finns kommer ut för sällan. Diskussionsforat Aggregatet skulle kunna vara ett alternativ före en bredare och bättre debatt. Aggregatet och Vänsterpartiet skulle helt enkelt vara en bar kombo.

Den flitigaste diskussionen tycks ske i olika facebookgrupper men det fungerar mycket dåligt för en hållbar diskussionen där et går att gå tillbaks och se vad folk sagt och inte sagt. Facebook är ett dåligt diskussionsforum helt enkelt.

Detta har lett till att det inför årets kongress och dess programdebatt startat en ny webbsajt , Vänsterdebatt, där många diskussionsinlägg i den debatten publicerats. Men det är bara en del av debatten och dessutom lämpar sajten sig inte för att kommentera andra texter och förslag. Andra delar av debatten kan läsas i tidningarna Internationalen och Flamman. Förstås diskuteras det i interna medlemsblad och diskussionsunderlag för olika möten liksom på medlemsmöten.

Otillfredställande debatt

Men det är oerhört svårt att få en översyn och på medlemsmöten deltar enbart en minoritet av medlemmarna. Vad som diskuteras når alltså inte ut till de flesta medlemmarna.

Det finns exempelvis säkert 20-30 förslag om återremiss som borde kunna slås ihop och på många sätt verkar det som om en massa medlemmar slösar med sina resurser genom att skriva samma förslag om och om igen. De hela är otillfredställande och Vänsterpartiet skulle må bra av en bredare diskussion som inkluderade fler personer. Diskussionerna skulle därför må bra av att föras i former som uppmanara till diskussion och utbyte av idéer istället för att vara och en formulerar sig utan hänsyn till vad några andra skriver och tänker.

En sådan plats skulle kunna vara debattforumet Aggregatet som drivs av Kamratdataföreningen Konstellationen. Det skulle också gör det möjligt för vänstern utanför Vänsterpartiet att synpunkter på Vänsterpartiet och dess politik. För Vänsterpartiets ställningstaganden har betydelse för hela vänstern.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.