Göteborg är inte Sveriges mest förstörda stad

Jag hör ofta av folk som är intresserade av stadsbyggnad, stadsplanering och vackra hus hävda att Göteborgs skulle vara Sveriges mest förstörda stad. Vad de menar är att det rivits mer i Göteborg än i de flesta andra städer. Problemet med detta uttalande är att det inte på något sätt är sant. Dessutom handlar det också om vad som byggts där det rivits.

De städer som är de mesta förstörda i Sverige är helt andra städer. Mer än 40 procent av de svenska städernas äldsta bostadsbestånd revs under åren1960-1970. Under åren 1960-1975 revs i Sverige c:a 30-40 000 hus från 1800-talet och över 100 000 lägenheter byggda före 1901. I Katrineholm och Hagfors revs 80% av bostadsbeståndet. Inet riktigt lika illa var det i Oxelösund, Köping, Enköping, Fagersta och Norrköping där minst 70% revs. I Eskilstuna, Karlstad, Ljungby, Karlskoga, Tranås, Västerås, Nyköping, Uppsala, Linköping, Jönköping, Luleå, Borås och Södertälje omkring 60%.

Göteborg är inte Sveriges mest förstörda stad kommer inte ens i närheten av ovanstående siffror. Staden är världens största trästad och majoriteten av alla byggda landshövdingehus finns kvar.  De flesta tror dock att de rivits flera landshövdingehus än vad som finns kvar. Det är inte sant.

Göteborg
Landshövdingehusområdena

Men några väldigt omtyckta områden som Masthuggsbergen (Stigberget), Olivedal, Landala, Annedal, Olskroken och Gårda revs liksom några mindre kända områden. I Masthuggsbergen och Landala var det främst trähus som revs och de flesta landshövdingehus finns kvar. När det gäller Annedal och Olskroken var det hela stadsdelar med landshövdingehus som revs. I Gårda revs hela norra Gårda medan en del landshövdingehus finns kvar i södra Gårda. I Majorna revs många landshövdingehus i hängmattan men de flesta blev kvar.

En översikt över landshövdingehusområden i Göteborg som revs

Landshövdingehusområden i Göteborg och Mölndal (de helt rivna markerade med *)

Dessutom revs trähusbebyggelsen på Gråberget och Majberget i Majorna liksom där Dahlströmsgatan idag finns. Hälften av trähusbebyggelsen revs kring Stigbergstorget (Gamla varvet) och dessutom en hel del trähusbebyggelse i Burås.

Områden markerade med * är områden som revs helt eller nästan. I samtliga dessa områden finns det dock landshövdingehus kvar.  I vissa fall bara enstaka, i andra fall är det mesta av det som funnits kvar.

Det som byggdes i de första rivna områdena Majberget, Gråberget, Masthuggsbergen, Olivedal, Annedal, Landala, Getebergsäng är skitfult. Men det som byggdes senare i Olskroken och Haga är bra och anpassat till gatunätet och den kvarvarande bebyggelsen.

Stenstaden

I 1800-talets stenstad har väldigt lite rivits. Stenstaden i Heden, Lorensberg (mer rivet än i Vasastaden), Vasastaden, Kommendantsängen, Olivedal och Masthugget är i huvudsak bevarat. Det som revs fick stryka på foten ganska sent och det som byggdes nytt passar i del flesta fall väl in i den äldre bebyggelsen (problemet är oftast det som byggdes på 1960-talet och 1970-talet). Det som rivits under de allra senaste åren är dock i allmänhet mycket fulare men det är å andra sidan väldigt lite.

Områden som förstörts är i första hand Nordstaden, framförallt Östra Nordstaden vars nya byggnader är förskräckliga. Men vi har också Rosenlund och Otterhällan. Det sistnämnda var dock främst ett trähusområde. Alla trähus utom ett revs. I huvudsak är dock innerstaden bra och det mesta av det nybyggda i innerstaden helt okej.

Anledning till att det faktiskt rivits förhållandevis lite i Göteborg var den motståndskamp mot rivningar som ägde rum under 1970- och 1980-talen. Vi som kämpade lyckade bevara mycket av det som makthavarna tänkte riva. Haga, Kvarnberget, Majorna, Vasastaden och mycket mer.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.