Korrupta poliser har länge varit ett problem i Sverige. En granskning som DN gjort visar att polismyndigheten under sex åren anmält 514 fall av misstänkta läckor från poliser till kriminella. Av granskningen framgår det att minst 30 poliser har tvingats sluta på grund av läckor till kriminella. Gängen rekryterar poliser för att få dem att läcka sekretessbelagda uppgifter om polisens arbetsmetoder och för att förvarna om husrannsakningar.
I DN beskrivs ett stort antal fall och det handlar oftast om kvinnliga poliser som har förhållanden med grovt kriminella män. Några av fallen är de nedanstående. Det handlar oftast om kvinnliga poliser som är förälskade i kriminella brottslingar eller har sexuella förhållanden med många kriminella. Men det finns också fall där de är släkt med kriminella, ingår i kriminella sammanhang eller vill tjäna pengar.
Specialiserad på grova brott
En polis, en ledare för en grupp som är specialiserad på grova brott, togs på bar gärning när hon haft sex med en gängkriminell på sett spahotell i Västsverige. Vid tillfället, 2021, var mannen åtalad för grovt penningtvättbrott och polisen hade aktiv spaning på mannen och avlyssning på hans hotellrum.
Hon dömdes senare för för dataintrång (för otillåtna slagningar i känsliga register etc) och fick böter. Hon fick också sparken från jobbet. Men det inte gick att juridiskt bevisa att hon läckt information till den kriminelle mannen och därför dömdes hon inte för nåt grövre brott.
Idag arbetar hon på en annan offentligt finansierad verksamhet. Hennes arbetsuppgifter är bland annat att kontrollera att personalen inte gör otillåtna slagningar (sökningar) i känsliga register.
Hade flera kriminella älskare
En kvinnlig utredare i mellansverige förhörde en kusin till Rawa Majid när denne satt i fängelse för att andra brott. Förhöret gällde flera sprängningar och skjutningar. Samtidigt hade den aktuella polisen ett kärleksförhållande med den gängkriminelle man hon förhörde. Ett förhållande hon höll hemligt för omvärlden. Men de brevväxlade flitigt. Dessutom hade hon samtidigt ett förhållande med ytterligare en gängkriminella man från ett annat kriminellt nätverk. Hon greps ihop med denne man och anhölls för brott mot tystnadsplikt och dataintrång.
Kvinnan misstänktes också för att ha läckt hemliga uppgifter de gängkriminella männen men det kunde inte bevisas. Hon dömdes i fjol för dataintrång. Detta för att ha sökt på de båda gängmedlemmarna i polisens it-system. Påföljden blev dagsböter. Hon fick dock aldrig sparken då hon under utredningen sa upp sig själv.
Därefter anställdes hon på Brottsförebyggande rådet (Brå) där hon arbetade i ett projekt mot grov organiserad brottslighet, och kom återigen i kontakt med nätverkskriminella. Efter att polisen slog larm om saken efter flera månader fick hon sluta på Brå.
Gränskontrollant tjänade pengar
En kvinnlig gränskontrollant misstänktes för att ha sålt sekretessbelagda uppgifter till flera kriminella nätverk. Hon gjorde ett stort antal slagningar på personer kopplade till Bandidos, Bredängsnätverket, Botkyrkanätverket och andra kriminella grupperingar. Två män sköts männen till döds i hämndattentat en kort tid hennes slagningar på dem.
Gränskontrollanten fångades på en övervakningsfilm när hon fotograferade skärmen på sin dator med sin privata mobil. Hon misstänktes ha skickat iväg de hemliga uppgifterna till kriminella. Det kunde dock inte bevisas då meddelandena var borta från telefonen och inte gick att återskapa. Det gick dock inte att återskapa meddelandena. Hon fick villkorlig dom för dataintrång och sa upp sig själv från polisen.
Vän med ökänd kriminell
Vid spaning på en av Sveriges mest ökända brottslingar upptäckte polisen Nationella operativa avdelning (Noa) att en manlig polis i södra Sverige läckte sekretessbelagda uppgifter ur förundersökningar till den aktuelle brottslingen. Personen dömdes nyligen till 15 års fängelse i Grekland för att ha organiserat smugglingen av nästan 190 kilo kokain från Latinamerika till Sverige. Polisen dömdes år 2021 till böter för brott mot tystnadsplikt.
Fyra gängkriminella älskare
En kvinnligt civilanställd brottsutredare i södra Norrland avslöjades i januari 2021 efter polisens säkerhetsavdelning fått ett tips. Vid samma tid larmade också häktespersonal om att hon hade väldigt närgångna kontakter med intagna. Kvinnan visade sig ha sexuella relationer med fyra grovt kriminella män. Det skedde samtidigt som hon arbetade med en utredning mot en av männen. Hon läckte sekretessbelagda dokument. Bland annat genom att fotografera av sin datorskärm.
Brottsutredaren dömdes för dataintrång och brott mot tystnadsplikt Straffet blev böter. Hon utreddes Polismyndighetens personalansvarsnämnd men sa upp sig själv innan utredningen var klar.
Jobbade för Hells Angels
En kvinnlig larmoperatör och fyra kvinnliga kolleger på polisens larmcentral gjorde fem gånger så många slagningar på kriminella i mc-miljön jämfört med övrig personal. Det hade inget med deras arbete att göra Enligt polisens säkerhetsavdelning umgicks alla kvinnorna med kriminella i mc-miljön. Det hela avslöjades genom ett tips som kom 2014. Men polisen agerade inte förrän 2021 då larmoperatören klassade som en säkerhetsrisk och avskedades. Hon är inte dömd för något brott. VAd som hände med de övriga fyra är inte känt.
Kriminella släktingar
En kvinna som arbetade som underrättelsesamordnare i en av storstäderna och med grov organiserad brottslighet läckte information til en gängkriminell släkting. Det hela uppdagades när Skånepolisen utredde flera män som koordinerade kokainhandel i Sverige. Bland annat gjordes ett beslag på 43 kilo kokain. I en mobiltelefon kopplad till en av huvudmännen fanns en skärmdump med hemlig polisinformation och det kunde spåras till kvinnan. Hon dömdes till böter för brott mot tystnadsplikt och dataintrång.
Ringde och varnade misstänkt
En man som var efterlyst för ett mord ringdes upp av en kvinnlig polis och varnades. Det hela utspelade sig sommaren 2019 och uppdagade på grund av att polisen avlyssnade den misstänkte mannen. Kvinnan dömdes för tjänstefel till böter.
Narkotikabrott och tjänstefel
I mars månad 2024 dömdes två manliga poliser till fängelse i två år respektive ett år och sex månader för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt. Den äldre polisen dömdes för att ha röjt en hemlig uppgift ur en förundersökning. Även den yngre polisen spred en hemlig uppgift till en person utanför Polismyndigheten. Dessutom hanterade de ett narkotikabeslag felaktigt. Domen i tingsrätten är överklagad.
Tjänstefel och parallella utredningar
En kvinnlig polis läckte hemliga uppgifter ur en mordutredning. Dessutom gjorde hon slagningar i register. Hon togs ur tjänst. Därefter sa hon upp sig själv. Hon dömdes ifjol för en lång rad brott såsom anstiftan av grovt tjänstefel, grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt samt tre fall av dataintrång. Påföljden blev villkorlig dom och böter.
Det hela var en del av en härva där hon ihop med en manlig kollega misstänktes ha bedrivit en parallell polisutredning och höll förhör på en känd advokats kontor. Den manliga poliskollegan dömdes för grovt tjänstefel. Advokaten, som var misstänkt för mutbrott, friades helt.
Detta är bara några av alla fall som DN tittat på. Antalet korrupta poliser är betydligt fler.
Läs mer:
- Poliser som arbetar för kriminella gäng
- Polischefs sambo var knarklangare
- Beskjuten polis friad i korruptionsärende
- Misstänkt korrupt polis beskjuten
- Polis åtalad för dataintrång
- Polischef fick sparken på grund av narkotikabruk
- Kriminella som kommer över intern polisinfo är vanligt
- Stockholmspolisens Wayne Jenkins
- Polischef fick sparken på grund av narkotikabruk
- Polisanställd umgicks med tungt kriminella – stängdes av
- Skånepolisen och Bandidos
- Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten
- Korruption hos myndigheter – ovanligt men allvarligt
- Stockholmspolisen och läckorna
- Novagruppen och den organiserade brottsligheten
- Alcatrazlistan och polisens kopplingar till organiserad brottslighet
- Poliser dömda till fängelse
- Två poliser åtalade för grovt tjänstefel i Borås
- Advokat Björn Hurtig friad för misstänkt mutbrott
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Det hela är givetvis mycket betänkligt, samtidigt gäller det att betrakta sammanhanget proportionerligt. 30 poliser har avskedas under 6 år vilket ger 5 poliser om året, givet att jag tolkar uppgifterna rätt. Vi har dryga 20000 poliser innebärande att 0.025 promille av poliskåren årligen får sluta p.g.a. av korruption. Säg nu att endast en på tio avslöjas vilket då skulle ge andel 0.25 promille korrupta poliser. Vi talar då ändå om en relativt begränsad företeelse även om den förstås är oacceptabel och utmanar förtroendet för rättsstaten.
Att poliser torde höra till en grupp som är mer utsatta för korruptionsförsök än andra är en självklarhet. Polisen är en ”myndighetsperson” med förhållandevis stor befogenhet på enskild nivå och med tillgång till känslig information.
Internationellt, i mindre organiserade länder, är poliskorruption en del av systemet då mutor och andra ersättningar i praktiken är en del av lönen, som annars inte går att leva på. Detta orsakssamband gäller knappast i vårt land, medianlönen i vårt land är ungefär 35000 kr medan medianlönen för en polis är knappa 40000 kr. Hos oss handlar det snarare om att de förmåner som erbjuds är för stora för att den korruptionsutsatte ska klara av att säga nej. Möjligen kan det i några fall också handla om hot mot närstående i vilket fall det hela utvecklas till ett dilemma.
Att helt komma bort ifrån korruption är sannolikt en utopi, det kommer alltid finnas ”rötägg” som tar sig igenom skyddsmekanismerna. Utan att konkret veta har jag dock alltid haft en känsla av att polisen har en del att jobba med när det gäller rekrytering. Det handlar då inte enbart om korruption utan också om förmågan att kunna hantera stressade situationer (som förvisso är en utmaning) och att kunna sålla bort personer av ”macho”-karaktär.
Jag har kommenterat den saken på Mastodon. @Anders_S
Det finns ett stort mörkertal här och de flesta poliser som läcker avslöjas aldrig. De flesta löckor avslöjas inte heller Vi bör därför räkna med 514 poliser som lägst. Vilket ger drygt 2% av alla poliser (23 000) och cirka 1,4% av antalet anställda i polismyndigheten (37 000). På grund av mörkertalen bör vi räkna med att antalet korrupta poliser och polisanställda är fler. Så kanske mellan 2 och 5% av alla polisanställda är korrupta i någon bemärkelse. En siffra som i internationella jämförelse förmodligen är mycket låg.
Mörkertalet är, som sagt, stort och det intervall du anger är förmodligen en god uppfattning, närmare än så tror jag är svårt att komma. Samtidigt tror jag inte det går att göra kopplingen en läcka en polis. Antalet läckor är, som jag ser det, en annan dimension där en polis kan stå för ett antal och i vissa fall ett stort antal läckor.
Utöver detta måste vi beakta att vissa ”läckor” på något sätt är informellt sanktionerade som en del i ett ständigt pågående informationsutbyte, ett informationsutbyte som inte nödvändigtvis, utifrån helheten, måste vara dåligt även om det ställer mycket höga krav på de som deltar.
Nej det går inte att säga att en anmälda läcka (det ingår inga godkända eller accepterade läckor i siffran) är lika med en korrupt polis. Men det är den enda siffra vi har att gå på. Det kan vara flera poliser på en läcka eller en polis bakom flera läckor. Vi kan oavsett exakta siffror konstatera att den svenska polisen är i grunden hederlig och att korruptionen bara berör ett fåtal