Iran och svenska gangsters

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har läckt en nyhet till tidningen Jerusalem Post om att Iran använder sig av kriminella svenskar för att sprida oro och destabilisering i Sverige. Iran och svenska gangsters. Det kan mycket väl var sant.

Det finns idag framförallt ett land som är intresserat av att destabilisera Sverige och skapa oro. Det är Ryssland. Det sker genom deras egna trollfabriker och genom Sverigedemokraterna och deras trollfabriker. Genom sitt samarbete med Sverigedemokraterna är detta i realiteten accepterat av regeringen.

Iran är allierat med Ryssland. Det kan därför mycket väl vara så att Ryssland genom Iran använder sig av kriminella personer och kriminella nätverk för att skapa kaos i Sverige. Detta är i sig inget märkligt utan har förmodligen förekommit många gånger. Förmodligen använde Turkiet sig av sådant när de ville ha fördelar av att släppa in Sverige i NATO. Och jag tror att Ryssland också har använt sig av kriminella för att påverka Sverige. Den här typen av påverkansoperationer är notoriskt svåra att bevisa men det är inte osannolikt att det sker.

Mossad

Jag håller därför Mossads uppgifter om detta som trovärdiga samtidigt som jag inser att de har ett syfte med att släppa dessa uppgifter. De vill minska stödet för palestinierna och öka stödet för Israels folkmord.

Mossad menar mer specifikt att det var personer från Foxtrotnätverket som kastade en handgranat mot Israels ambassad i januari i år och en person från Ismail Abdos del av Foxtrotnätverket (Abdos falang kallas Rumba av polisen) sköt mot Israels ambassad nu i maj. Det är just dessa personer och detta nätverk som jag menar har utnyttjats av Turkiet tidigare för att skapa oro i Sverige. Att de nu skulle utnyttjas av Iran finner jag inte helt omöjligt.

Samtidigt framstår det  mer troligt att det är Mossad som utnyttjat de svenska gangstrarna. Genom att angripa israeliska ambassaden vill de misskreditera solidaritetsrörelsen för Palestina.

Läs mer:

2 svar på “Iran och svenska gangsters”

  1. Det kan absolut vara så att underrättelsetjänster på diverse olika sätt utnyttja kriminella konstellationer men samtidigt tror jag inte att detta är något som ska övervärderas.

    Professionell underrättelseverksamhet är i grunden sofistikerad och mycket välplanerad. Risker värderas i allt som företas med följden att det inte enbart finns en ”plan A” utan också en ”plan B” och en ”plan C”. Då det bakom underrättelsetjänsten står en stat kan minsta felsteg straffa sig. Kan en underrättelsetjänst ertappas med att ”stå med byxorna nere” kan skadan vara mycket större än vinsten av ifrågavarande underrättelseoperation.

    Problemet med de kriminella konstellationerna, som ofta karaktäriseras som ”gäng”, är att de har en mycket medioker förmåga att planera på taktisk/strategisk nivå. När det gäller förmågan att värdera risker.är den ofta usel. Dessutom är det väl inte alldeles ovanligt att det ”skryts och skrävlas” med det som åstadkommits. Att över tid hålla på hemligheter inom en mycket begränsad skara av personer hör väl inte heller det till de allra mest framstående egenskaperna.

    Utifrån detta blir slutsatsen att risken för felsteg är stor vilket förstås tänkta uppdragsgivare från underrättelsetjänster är mycket väl medvetna om.

Kommentarer är stängda.