Det finns många anledningar och skäl till att genomföra ett byte till ett demokratiskt internet. Att göra sig fri från storföretagen och deras reklamfinansierade sociala medier med algoritmer som är till för att maximera vinsterna utan att ta någon som helst hänsyn till människorna som använder sajterna.
Facebook är det näst största sociala mediet i Sverige och används främst av medelålders och äldre. På Facebook vårdas sociala kontakter och folk dela vardagsfrågor såväl som politiska inlägg. Men reklam är en stor del av det flöde en användare ser. Plattformens algoritmer gynnar det som ger många gillanden och klick. Provokativa påståenden gynnas vilket innebär att högerextrema åsikter lyfta fram i flödet för det gynnar Facebook som då kan sälja mer reklam. Men för de flest människor är Facebook ändå ett sätt att hålla kontakten med vänner som de inte träffar så ofta.
Instagram har i stort sett samma funktion som Facebook men om text är i förgrunden när det gäller Facebook är bilder det centrala på Instagram. Instagram används dock mer av unga människor. De yngsta använder också TikTok och Snapchat för ungefär samma syften. I undersökningen svenskarna och internet står det så här om detta:
De tre mest använda sociala medierna i befolkningen är Youtube, Facebook och Instagram. Det börjar dock synas en tydlig skiljelinje mellan de födda på 1900-talet respektive 2000-talet vad gäller vilka sociala medier som används och i vilken omfattning. Bland de födda på 2000-talet ligger inte Facebook och Instagram längre i topp. Efter Youtube kvalar istället Snapchat, Tiktok och Roblox in på topplaceringarna bland 00- och 10-talisterna.
Det är också känt att Meta som driver Facebook och Instagram med sin algoritmer numera aktivt verkar motarbeta vad de ser som politiskt innehåll. Detta gäller också på Threads, Metas ersättare för X/Twitter. Politiskt material med vänsteråsikter verkar drabbas hårdare än politiskt material från högerkanten.
Kontentan är att det är svårt för politiskt material från vänsterkanten att ens nå ut till de följare de har. Att nå ut till nya människor är i stort sett omöjligt.
Alternativen till Facebook och Instagram
För den som vill slippa algoritmer och storföretag plus reklam så finns det möjligheter att byta till ett sådant alternativ. Istället för Instagram finns Pixelfed och istället för Facebook finns Friendica och Hubzilla. Ingen av dessa programvaror har dock nån instans (server) i Sverige. Så den som vill ha ett konto för att ersätta sitt konto på Instagram eller Facebook får skaffa ett konto på en instans (sajt/server) i nåt annat land.
Friendicainstansen Libranet.de kan kanske vara ett bra alternativ till Facebook. Den återfinns fysiskt i Finland. Ett konto där ger också tillgång till andra tjänster,. Någon lämplig Hubzillainstans kan jag inte riktigt hitta. Alternativ till Instagram kan vara Pixelfedinstanserna Pixelfed.social och Pixelfed.de eller nån av de instanser som fysiskt finns i Finland som Pixel.tchncs.de och Metapixl.com. Det går att logga in på Pixelfed med hjälp av sitt Mastodonkonto. Alla följare och följda konton följer med.
Det finns snart också ett nytt alternativ till TikTok vid namn Loops.
Att byta socialt medium i detta fall kan för vänstern faktiskt innebär att fler nås av budskapet trots färre användare och färre följare. På grund av att alla följare faktiskt har en möjlighet att se allt material som kommer på deras tidslinje. Det är inte fallet på Facebook och Instagram.
- Alternativ till Facebook – Friendica och Hubzilla
- Vänstern och fediversum – sociala nätverkssajter
- Vänstern, fediversum och bilddelning
Mastodon eller Akkoma istället för X/Twitter
Twitter som idag heter X används av politiker, journalister och andra makthavare samt personer som försöker påverka dem. Efter att Elon Musk köpte Twitter och döpte om det till X har plattformen blivit allt mer av en högerextrem trollfabrik. Algoritmerna funkar likadant som på Facebook. Den stora skillnaden mellan X/Twitter och Facebook är att det i princip inte finns några vanliga människor på X.
För den som vill påverka vanligt folk är därför X idag inte speciellt användbart. Allt fler politiska aktivister, journalister och politiker har lämnat tjänsten till förmån för Bluesky och Threads. En grupp har lämnat till förmån för Mastodon. De senare är i huvudsak vänsteraktivister och tekniskt intresserade personer som är nyfikna och benägna att pröva nåt nytt och personer som tillhör olika minoriteter. Threads är för sin del inget alternativ för vänstern då det dras med samma grundläggande problem som X, Facebook och Instagram med algoritmer som missgynnar vänstern
Mastodon
Mastodon är en del av Fediversum vilket också Threads ska bli och delvis redan är. Även Bluesky är nåbart från Fediversum. För den som vill nå så många som möjligt är därför Fediversum ett bra val. Räcker det med en mikroblogg räcker det med Mastodon men är längre texter mer intressanta krävs det nån annan programvara som också är en del av Fediversum.
Det finns ingen anledning för personer att stanna kvar på X/Twitter. Det är idag en meningslös plattform där mycket lite och få personer kan påverkas. Speciellt för vänsteraktivister, personer med vänsteråsikter, vänsterorganisationer och vänstertidningar. De borde alla så snabbt som möjligt överge X/Twitter för det är slöseri med resurser att vara aktiv där.
Resurser och kraft som istället kan ägnas åt folk på plattformar där det istället kan göra nytta. Mastodon exempelvis. Det finns mängder med Mastodoninstanser på vilka det går att skaffa ett konto varav flera i Sverige. För vänsterfolk är Spejset den självklara instansen. För andra är Mastodon.nu, Mastodonsweden.se, Toots.nu eller Fikaverse.club de rätta instanserna.
Akkoma
Om nån inte vill ha ett konto på Mastodon så kan istället ett konto på nåt annat socialt medium som Akkoma fungera bra. Exempelvis FeDisroot i Nederländerna då det inte finns nån server i Sverige. Ett konto hos Disroot innebär också tillgång till flera andra tjänster. Akkoma har en del funktioner som inte finns i Mastodon. Andra alternativ är exempelvis Pleroma, Misskey, Firefish och Sharkey.
Alternativet till Youtube – PeerTube
Youtube är ett av mest använda sociala medierna. Det används för att lyssna på musik, titta på filmer och videos och sprida egenproducerade videor och reels. Vänstern har haft mycket begränsad framgångar på Youtube och det är mycket svårt att nå ut till såväl andra vänstermänniskor som nya personer. Algoritmerna som styr vem och vad en användare får se är desamma som på de andra reklamfinansierade och storföretagsägda sociala medierna.
Det troliga är att vänstern sannolikt skulle nåt ut bättre om de använde det användarstyrda PeerTube istället. Det finns dock ingen lämpligt svensk PeerTubeinstans att skaffa ett konto på. Men Fairtube kan kanske vara ett alternativ. Inloggning görs här och det ger också tillgång till flera andra tjänster. Ett annat alternativ kan vara Everything Video. Även den sistnämnda sajten erbjuder fler tjänster.
Diskussionsforum
Diskussioner bör flyttas till lämpligare platser än Facebook och X. Facebook och Twitter är inte ordentligt sökbara och det är svårt att hitta gammal information och gamla diskussioner. Diskussioner på social medier blir därför fragmentiserad och tenderar att upprepa sig. Det finns ingen kontinuitet och ingen historia. På diskussionsforum är även gammalt material lätt tillgängligt. Det är möjligt att ta upp en gammal diskussion där den slutade oavsett om det var igår eller för två år sen. Det lämpar sig mycket bättre för politisk diskussion än Facebook, X eller Mastodon.
I Sverige är Flashback det helt dominerande generella diskussionsforat. På flashback frodas rasism, misogyni, homofobi, antifeminism och högerextremism. Det vore bar om det kunde ersättas av en annan sajt. Idag finns det bara ett par små alternativ i det demokratiska internet, Fediversum, som använder programvaran Lemmy. Det är inte ett riktigt bra alternativ till Flashback utan är istället att se som ett bra alternativ till Reddit.
NodeBB och Discourse håller för sin del på att utveckla ett stöd för Fediversums protokoll ActivityPub. Det är fullfjädrade diskussionsforum som skulle kunna utgöra ordentliga alternativ till Flashback.
Idag finns det två större generella instanser med Lemmy i Sverige, Aggregatet för vänstermänniskor och Feddit.nu för de som inte vill ha ett konto på en vänstersajt. Några lämpliga instanser med Discourse och NodeBB finns ännu inte nånstans. Vänstern har stor anledning att flytta sina politiska diskussioner från Facebook och X till en Lemmy-instans eller nån annan sajt. Det skulle innebära en bättre diskussion och stärka vänstern. Alla diskussions och teoriintresserade vänstermänniskor borde alltså skaffa ett konto på Aggregatet, Det vore också bra om det skapades ett sundare alternativ till Flashback.
WordPress
Vänstern når sannolikt ut bättre och når fler personer om de istället fokuserar sina ansträngningar och resurser på det demokratiska användarstyrda internet, Fediversum. Ett enkelt sätt att öka sin närvaro i Fediversum är att förvandla sina sajter och tidningar till instanser i Fediversum. Det är mycket lätt att göra om sajterna är publicerade med hjälp av WordPress eller Drupal. Med ett tillägg blir sajten automatiskt en instans i Fediversum som går att följa från alla andra instanser. Om det kompletteras med ytterligare ett par tillägg fungerar det ännu bättre.
Dessutom kan vänstersajter också se till att länkar till deras artiklar och inlägg publiceras på Mastodon automatiskt på samma sätt som också kan göras på Facebook och LinkeIn med flera andra sociala medier. Om det dessutom kompletteras med ett manuellt arbete blir det dessutom effektivare.
Alla sajter med Drupal och WordPress bör därför så snabbt som möjligt bli egna instanser i Fediversum och de publikationer, bloggar och annat som vill synas mer bör också funderat att lägga mer arbete på att synas i Fediversum än på storföretagens sociala medier.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
2 svar på “Byte till ett demokratiskt internet – det finns många anledningar”
Kommentarer är stängda.