Vänstern, fediversum och bilddelning

För bilddelning används i allmänhet sajter som Flickr, Google Photos, iCloud och Instagram. Det är sajter som ägs av företag och tre av dem kontrolleras av storföretag. Det finns dock många fler och gemensamt är att det kostar pengar om det handlar om många bilder. Sålunda har andra storföretag som Amazon och Adobe, också bilddelningssajter. Men det finns också mindre kommersiella sajter som SmugMug, ImageShack och Photobucket.

Som alternativ kan en fri och öppen programvara WordPress användas. Det finns tillägg som gör att WordPressajter kan förvandlas till regelrätt bildsajter. WordPress kan med andra tillägg också bli en del av Fediversum vilket innebär att användare på en sådan sajt kan kommunicera med användare på andra sajter i Fediversum.

Men det finns också en annan fri och öppen programvara som är skriven för att vara en del av Fediversum. Nämligen Pixelfed. Som vanligt när det gäller Fediversum finns det många servrar, sajter eller instanser som använder sig av Pixelfed. Det spelar ingen roll vilken sajt som en person eller organisation skaffar ett konto på. Den som sysslar mycket med bilder kan ha användning av nån sajt med Pixelfed.

Det finns ingen svenskspråkig server med Pixelfed men det tycks vara så att snaps.gallery finns i Sverige. En större sajt för som är finskspråkig och en mindre sajt i Norge finns också.

Vänstern och bilddelning

Frågan är dock om vänstern skulle ha nytta av en egen bildsajt som inte kontrolleras av storföretag. Det är faktiskt möjligt. En tidning eller vänsterblogg som använder mycket bilder kan ha behov av att ha bilderna på en separat sajt.

På en sajt för vänstern kan de då göras tillgängliga för andra vänstermedier och för alla som har ett konto på Fediversum. Det kan kanske användas för att skapa en vänsterkontrollerad bildservice. Kanske kan det vara till nytta men sanningen är att kag int har en aning om det utan bara spekulerar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!