Färre skjutningar i Sverige – varför?

Det har blivit färre skjutningar i Sverige. Gängvåldet i Sverige har minskat tydligt det senaste året. Eller rättare sagt är det gängvåldet i Stockholmsområdet som minskat tydligt sen oktober 2023. Toppåret för gängskjutningar i Sverige var dock 2022. 2023 innebar en viss minskning. Att antalet skjutningar 2022 var så högre än 2023 berodde delvis på att gängkonflikterna i Stockholm spred sig även till andra orter och andra kriminella nätverk i Sverige.

Minskningen i Stockholm kan kopplas till en tydlig händelseutveckling i ett annat land där många svenska kriminella höll sig undan den svenska polisen. Nämligen Turkiet. I oktober 2023 agerade den turkiska polisen mot personer i Turkiet som tillhörde svenska kriminella nätverk. Bland annat agerade de mot Räven (Rawa Majid) och Jordgubben (Ismail Abdo) som stod bakom en stor del av våldet i Sverige. Efter det tog skjutningarna i Stockholmsområdet (inklusive Uppsala slut).

En del andra konflikter som exempelvis mellan Vårbynätverket och Nätverket May tog slut när flera centrala och konfliktbenägna personer på båda sidor hamnade i fängelse. Det gäller även den långvariga konflikten på Järvafältet mellan Shottaz och Dödspatrullen. En viktig anledning till att de hamnade i fängelse var arbete som utfördes av polisen i andra länder som exempelvis Frankrike, USA, Belgien och Nederländerna. Arbete som resulterade i en mängd avlyssningmaterial från chattprogram som EncroChat, ANOM och SkyECC vilket sen kunde användas av det svenska rättsväsendet och i polisutredningar.

Göteborg och Malmö

I Malmö och Göteborg där våldet tidigare var större än i Stockholm var toppåren 2018 respektive 2013.

I Göteborg minskade skjutningarna kraftig efter 2015. Det kan kopplas till att polisen cirka 10 år tidigare började arbeta på ett nytt sätt i förorterna. Mer förebyggande och trygghetsskapande med en dialog. Det ledde också till att flera av de kriminella gängen började lösa saker genom förhandlingar och överläggningar. Två gängkonflikter har dock fortsatt. Nämligen i Biskopsgården (inklusive Länsmansgården) och Tynnered vilken också berör Frölunda.

När det gäller Malmö sammanfaller minskningen som började 2018 med att polisen i Skåne några år tidigare fått en ny ledning som till stor del rekryterades från Göteborg samt ett projekt som kallas Sluta skjut.

Utöver de tre stora städerna har skjutningar främst funnits i Södertälje, Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Norrköping och Helsingborg. Orsakerna till skjutningarna i de de olika städerna är att en del av dem hänger ihop med konflikterna i Stockholmsområdet (Uppsala, Västerås, Norrköping), lokala konflikter (Södertälje, Eskilstuna, Norrköping) och att en av städerna är ett centrum för smuggling av narkotika till Sverige (Helsingborg).

Orsakerna till minskning

Flera olika saker ledde alltså till att det blev färre skjutningar i Sverige. Arbete som utfördes av andra länders polisstyrkor och förändring av den svenska polisens sätt att arbeta i Göteborg och Malmö. Den förda politiken i Sverige har inte haft någon som helst betydelse.

Minskningen i Göteborg kom långt innan straffen skärptes och förändringen i Malmö kom som ett resultat av lokala förändringar (förmodligen påverkade av förändringarna i Göteborg). Polisen i Stockholm har aktivt motarbetat samma typ av förändringar och där kom minskningen i huvudsak som ett resultat av händelser i andra länder som varken politiken eller den svanka polisen kunnat påverka.

Läs mer:

 

Ett svar på “Färre skjutningar i Sverige – varför?”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.