Dödsskjutningarna 2023

Antalet skjutvapenmord minskade under 2023 jämfört med 2022. Från 61 döda till 53 döda. Antalet skjutningar med dödlig utgång var dock färre då det vid flera skjutningar fanns flera döda, Sju av de skjutna dog i skjutningar utan gängkoppling. Nästan alla skjutningar skedde i Stockholmsområdet.

12 personer sköts i Stockholms kommun, 4 i Haninge, 2 i Solna, 2 i Huddinge, 3 i Botkyrka, 1 i Järfälla och 1 i Sollentuna. 3 sköts i Göteborg men bara en av de skjutningarna var gängrelaterad. 3 mördades med skjutvapen i Eskilstuna, 3 i Västerås, 1 i Sandviken, 1 i Söderhamn och 2 i Uppsala. 2 sköts i Norrköping och 3 i Skinnskatteberg (utvidgat självmord). 2 personer sköts i Helsingborg, 1 i Malmö och 1 i Åstorp. 2 personer i Norrköping mördades med skjutvapen.

Januari

4 januari, Haninge.Två män sköts vid pendeltågsstationen i Jordbro söder om Stockholm. En 25-årig man dog.

20 januari, Solna. En 39-årig man sköts ihjäl viden restaurang i Huvudsta centrum. Mannen hade inga kopplingar till gängkriminalitet och polisen misstänker att han inte var den tilltänkta måltavlan.

28 januari, Huddinge. En 15-årig pojke sköts ihjäl på en sushirestaurang i Skogås, söder om Stockholm. Sex av tio åtalade dömdes för att på olika sätt varit inblandade i dådet.

Februari

3 februari, Söderhamn. På morgonen hittades en 34-årig man ihjälskjuten i en bostad i Söderhamn.

17 februari, Trelleborg. En 25-årig man hittades skottskadad utomhus i Trelleborg. Han dog senare på sjukhus. Inte gängrelaterat.

Mars

3 mars, Botkyrka. Pappan till en gängkopplad person sköts ihjäl i Tullinge. Den unge mannen hade kopplingar till Vårbynätverket och var vid tillfället anhållen i sin frånvaro misstänkt för försök till mord.

7 mars, Huddinge. I en lägenhet i Visättra hittades en 30-årig man livlös. Mordet skedde inför flera vittnen.

April

5 april, Stockholm. En 29-årig man sköts ihjäl vid tunnelbanestationen i Skärholmen i Stockholm. En förbipasserande man i 55-årsåldern träffades också men överlevde.

6 april, Eskilstuna. En 18-åring ihjälskjuten utanför sin skola i Eskilstuna.

14 april, Stockholm. En 21-årig man sköt ihjäl vid en gångtunnel i Rågsved i södra Stockholm. Mannen tillhörde enligt uppgift inget kriminellt nätverk men mordet anses ändå gängrelaterat.

17 april, Eskilstuna. En 26-årig man sköts ihjäl i Fröslunda.

26 april, Borlänge. En 24-årig man hittades skjuten i en bil i Borlänge. Han avled på sjukhuset dit han fördes.

27 april, Göteborg. En 33-årig man sköts ihjäl i en bil på Guldheden i södra Göteborg.

Maj

8 maj, Järfälla. En 22-årig man hittades skottskadad i Jakobsberg, norr om Stockholm. Han dog senare av sina skador.

14 maj, Landskrona. En 19-årig man skjuts ihjäl i ett bostadsområde med flerfamiljshus. En gängskjutning men den skjutne var inte gängkopplad. Troligen sköts fel person.

17 maj, Stockholm. Vid en grillrestaurang i Rågsved sköts en en 21-årig man ihjäl. Ytterligare två män skottskadades. En intern uppgörelse inom ett och samma kriminella nätverk.

30 maj, Solna. En 34-årig man sköts ihjäl i området Hagalund i Solna. Mannen som dog misstänks ha skjutit tillbaka mot skytten som också träffades och skadades.

31 maj, Göteborg. En man i 30-årsåldern hittades ihjälskjuten i Lillhagen. Mordet var inte gängrelaterat även om mannen var känd från kriminella kretsar.

Juni

10 juni, Stockholm. En 15-åring och en 43-åring sköts ihjäl i Farsta centrum i södra Stockholm.

20 juni, Göteborg. En man hittades skottskadad utomhus i Kärra i Göteborg. Han dog senare av sina skador. Skjutningen som skedde i en bostad utfördes i kriminella kretsar men saknar gängkoppling.

20 juni, Malmö. En man i 30-årsåldern sköts till döds i Ica Maxis parkeringshus i Malmö.

Juli

9 juli, Västerås. En 18-årig man sköts ihjäl med flera skott utomhus i Västerås. Förmodligen var mannen inte den tilltänkta måltavlan.

10 juli, Stockholm. En 33-årig man sköts ihjäl i Ulvsunda. En 20-årig man dömdes i december till livstid för mordet. Också en 14-åring var enligt tingsrätten delaktig i mordet, men han dömdes inte på grund av sin låga ålder.

13 juli, Skinnskatteberg. En kvinna i 30–årsåldern och två små barn hittades döda i en bil. Inte gängrelaterat. Ett så kallat utvidgat självmord.

19 juli, Örebro. En man i 30-årsåldern sköts ihjäl invid en skola.

21 juli, Eskilstuna. En 23-årig man sköts ihjäl med flera skott.

Augusti

3 augusti, Åstorp. En man i 70-årsåldern hittades ihjälskjuten i en bostad i Åstorp utanför Helsingborg. Mannen misstänks ha skjutits ihjäl av misstag då han bodde på en adress knuten till en gängkriminell man. Två dagar efter dådet greps och anhölls två personer misstänkta för dödsskjutningen.

4 augusti, Haninge. En 21-åring sköts ihjäl i centrala Handen. En annan person skadades.

7 augusti, Stockholm. En man i 20-årsåldern sköts till döds inne på ett köpcentrum i Sätra söder om Stockholm. Två pojkar och två unga män kunde gripas och anhållas ganska snart.

18 augusti, Västerås. En skjuten man i 35-årsåldern hittades på Karlfeldtsplatsen på norra Skallberget. Han dog senare av sina skador.

22 augusti, Helsingborg. En man i 20-årsåldern hittades ihjälskjuten i en bil i området Dalhem.Senare under dagen greps en tonårspojke som misstänkt för mordet.

September

7 september, Uppsala. En kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i Uppsala. Hon var mamma till Ismail Abdo, som tidigare stod nära Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid. Under sommaren hade de två männen hamnat i en konflikt och Foxtrot-nätverket splittrades.

11 september, Haninge. En 13-åring hittades död i ett skogsparti. Dagarna innan hade han anmälts som försvunnen. Två personer har häktats som misstänkta för mordet. Det finns dessutom ytterligare fyra personer misstänkta i fallet.

12 september, Uppsala. Tidigt på morgonen den 12 september sköts en 25-åring i sitt trapphus på Sala backe när han på väg till sitt jobb i hemtjänsten. Han dog på sjukhuset. Hade ingen koppling till gängkriminalitet. Dådet ska ha varit riktat mot en släkting till gängledaren Rawa Majid.

12 september, Sollentuna. En man i 20-årsåldern sköts ihjäl på öppen gata i Sollentuna.

13 september, Stockholm. Kvällen den 13 september öppnade en ung man eld på Vanadisvägen mitt i centrala Stockholm. En 19-åring dödades.

14 september, Stockholm. En 17-årig pojke vars liv inte gick att rädda hittades skjuten i Västertorp. Pojken dog på sjukhuset.

16 september, Stockholm. En 39-årig man sköts till döds på öppen gata i Råcksta i västra Stockholm.

21 september, Sandviken. En ensam gärningsman gick in på den lokala puben Mulligans i Sandviken och sköt två personer till döds. En man i 20-årsåldern som pekats ut som måltavla och en 71-åring, Erik Viiri.

27 september, Stockholm. En 18-årig man och rappare sköts till döds vid Mälarhöjdens IP i Fruängen i sydvästra Stockholm.

27 september, Haninge.Två män hittades vid midnatt skjutna i ett bostadsområde i Jordbro söder om Stockholm. En av dem dog. Troligen var det en felskjutning.

Oktober

8 oktober, Växjö. En man i 25-årsåldern skjöts ihjäl i Växjö.

12 oktober, Stockholm. Under natten till den 12 oktober sköts en man ihjäl i sin villa i Västberga i södra Stockholm. En eller flera gärningsmän trängde sig in i en barnfamiljs bostad och öppnade eld. Troligen en felskjutning på grund av att mannen bar samma efternamn som en kriminell. Men de var inte släkt med varandra.

13 oktober, Botkyrka. Två kvinnor sköts till döds i en villa i Tullinge. Ytterligare fyra personer befann sig i huset, en vuxen och tre barn. De skadades inte fysiskt. På samma adress bor en känd artist. En 16-årige pojke greps efter dubbelmordet. Senare meddelade polisen att han också misstänks för mordet på småbarnspappan i Västberga ett dygn tidigare.

November

17 november, Västerås. I en lägenhet på södra Skallberget sköts en 35-årig man till döds. Mannen ska har vari en ledande gängkriminell.

27 november, Norrköping. En 22-årig man sköts ihjäl inne på en restaurang i Norrköping. Flera personer greps och häktades senare samma vecka som misstänkta för inblandning i mordet.

December

20 december, Norrköping. En 17-årig pojke sköts ihjäl. Enligt polisen kan skjutningen kopplas till en lokal gängkonflikt i Norrköping.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!