Från enskilda brott till organiserade systemhot

Från enskilda brott till organiserade systemhot. Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt med avancerade brottsupplägg där stora summor pengar tvättas har blivit kärnan i den kriminella ekonomin. Det har en central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta och mycket annat framgår i Ekobrottsmyndighetens lägesbild 2025.

Storskalig ekonomisk brottslighet består i dag av avancerade brottsupplägg som kan omfatta tusentals bolag.

– Tidigare kunde brottsvinsterna i enskilda ärenden som Ekobrottsmyndigheten utredde uppgå till tiotals miljoner kronor, i dag kan brottsvinsterna vara långt över 100 miljoner kronor, säger Rikard Jermsten i ett pressmeddelande. Han är generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten.

Områden som står i fokus för de kriminellas intresse är bland annat välfärden, bank- och kreditinstitut, premiepensionssystemet samt stora bygg- och infrastrukturprojekt. Här begår kriminella skatte- och bokföringsbrott och näringspenningtvättsbrott. Men även bedrägerier och andra brott. Gemensamt för dessa områden är att det går att tjäna mycket pengar. I kombination med en låg upptäcktsrisk innebär det stora konsekvenser för det finansiella systemet och den ekonomiska stabiliteten. Den kriminella ekonomin uppskattas i dag omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen och den växer. Mörkertalet är stort.

– Penningtvätt med komplexa upplägg där stora summor pengar tvättas har blivit kärnan i den kriminella ekonomin och har central betydelse för grov organiserad brottslighet. De kriminella tvättar brottsvinster från både ekonomisk brottslighet och annan brottslighet, däribland brottsvinster tillhörande kriminella nätverk som kan knytas till de grova våldsbrott som begåtts i Sverige de senaste åren, säger Rikard Jermsten.

Ekonomisk brottslighet växer

Ekonomisk brottslighet växer i omfattning och utvecklingen innebär ett hot mot vårt samhälle. Den påverkar förtroendet för staten, statsfinanserna och det finansiella systemet. Samtidigt skadar ekonomisk brottslighet våra välfärdssystem.

– När kriminella stjäl skattemedel av staten är vi alla förlorare. Dels för att vi inte får den välfärd vi ska få för den skatt vi betalar, dels för att de kriminella använder våra skattemedel för att finansiera annan brottslighet. Det är en dubbel förlust för samhället. Samtidigt snedvrids konkurrensen i näringslivet, något som får långsiktiga och allvarliga konsekvenser, säger Rikard Jermsten.

Att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet är avgörande för att vända utvecklingen. Ekobrottsmyndigheten ser behov av flera åtgärder som bidrar till att minska de sårbarheter som finns i samhället. Det behöver bland annat bli svårare att starta eller ta över ett bolag för att använda det för ekonomisk brottslighet. Att det blir svårare att utnyttja andra människors identiteter är också viktigt. Samtidigt måste det bli lättare att kontrollera bolag och dess företrädare, såväl för privata som offentliga aktörer. Det handlar också om att upphandlingar måste utföras på ett sätt så att inte organiserad brottslighet släpps in, att tillsyn och kontroller ska fungera väl och att påföljderna för ekonomisk brottslighet behöver ses över.

– Utvecklingen av den ekonomiska brottsligheten går åt fel håll. Hela samhället behöver nu bygga motståndskraft. Vi är därför glada över att kunna presentera vår lägesbild och bidra med kunskap kring omfattningen av den ekonomiska brottsligheten i Sverige 2025, säger Rikard Jermsten.

Avprivatisera, återreglera, avkriminalisera och legalisera

I Ekobrottsmyndighetens lägesbild glömmer de helt bort en viktig sak. Gängens stora inkomster kommer från svartjobb och provata bolag som lurar til sig offentiga medel. Den kontrollapparat som behövs för att kontorllera detta blri en enrom kloss. Det vore mycket bättre att avprivtiser skolor, vårdinrättningar, hemtjänst, personlig assistans med mera. Dessutom borde upphandlingar i flera olika led förbjuds och facket ges vetorätt när det gäller inhyrning av personal.. Det skulle minska de kriminellas möjlighet att tjäna pengar och minska behovet av penningtvätt.

Dessutom skulle en avkriminalsiering av narkotikabruk och innehav för eget bruk minska gängens möjligheter till inkomster, mängden svarta pengar och behovet av penningtvätt. En legasiering av cannabis skulle vara ännu bättre ur den aspekten, Jag har inte heller nåt emot högre straff för ekobrott så att de blir jämföra med våldsbrott (rån) samt inbrotts- och stöldbrott när det gäller straffsatser.

Ekobrottsmyndigheten säger att det är illa men har inga förslag på att förbättra situationene eller att åtgärda läget föreslås. Mer än mer kontroll och övervakning.

Läs mer om ekobrott:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Från enskilda brott till organiserade systemhot”

  1. Ett problem är väl också att skillnaden mellan normal finansiell verksamhet och brottslig finansiell verksamhet är ganska oklar. Affärsideerna ligger ju inte så sällan i att kringgå olika lagar, som blir alltmer tillkrånglade ju fler kryphål som upptäcks.

    1. det som är nytt är kanske sammankopplingen mellan sådan kriminella gäng som ägnar sig åt rån, svartjobb, utpressning och narkotikahandel och sådna personer som ägnar sig åt finansiella brott. men när jag täncker efter så fanns ju det redna på 1970-talet och 1980-talet. Seth Roland Arnér, Kjellgren och Monark, Mr X (Leif Stenberg), Roland Bjuhr, Fleming Broman med flera.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.