Tre svenska städer tog hand om huvuddelen den svenska järnexporten på 1700-talet. Stockholm dominerade stort med Göteborg på en andra plats följt av Gävle. Även i Norrköping och andra städer fanns handelshus förstås. Men Gävle var nog att betrakta som exportstaden nummer tre. I staden fanns flera skeppsvarv och en rad framgångsrika grosshandlare som även kom att spela en roll för Sveriges tidiga industrialisering tillsammans med handelshusen i Göteborg.
Gävle var alltså en av Sveriges fyra viktigaste städer för grosshandeln och därifrån såldes manufaktur och kolonialvaror till Norrland, Dalarna och Uppland. Grosshandlarna i Gävle grundade även industrier, var finansiärer och deltog i det kommunala livet. Genom ingiften stärktes familjernas ställning och förmögenheterna säkrades. Därvid kom genom arvslotter och byten av lotter bland annat Brynäs och Lerviks herrgårdar liksom Mackmyra bruk att övergå från den ena grosshandlarfamiljen till den andra i senare led.
Några av grosshandlarfamiljerna i Gävle har jag redan skrivit om, Rettig, Elfstrand, Elfbrink och Ennes. Men det fanns fler framgångsrika grosshandlarfamiljer i Gävle. Som exempelvis Brändström, Garberg och Sehlberg.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Gävle, Ekonomi, Handelshus, Järnexport, Varv, Elfbrink, Elfstrand, Ennes, Rettig, Garberg, Sehlberg, Brändström
Tags: Gävle, Ekonomi, Handelshus, Järnexport, Varv, Elfbrink, Elfstrand, Ennes, Rettig, Garberg, Sehlberg, Brändström
Powered by Qumana
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Gävles handelshus på 1700-talet”
Kommentarer är stängda.