Gängland Falkenberg – Sloalyckan och Falkagård

112 bilbränder, åtta skjutningar och tolv grova vapenbrott har skett i Falkenberg de senaste fem åren (för skjutningar de senaste 6 åren) enligt en granskning i Hallands Nyheter. Det är mer än tre gånger så mycket jämfört med Varberg. Där har det varit 30 bilbränder, en skjutning och sex grova vapenbrott enligt anmälningsstatistiken.

Det har också anmälts fler rån i Falkenberg (92 jämfört med 88 i Varberg) liksom även fler narkotikabrott. Det senare är iofs ganska ointressant då antalet anmälda narkotikabrott enbart beror på hur många personer polisen väljer att kontrollera. Antalet försök till mord eller dråp har vari lika många i de båda städerna.

Det finns två områden som kan anses vara försummade områden, Sloalyckan och Falkagård. Ett av dem, Sloalyckan, vara nära att hamna på polisens lista med så kallat utsatta områden vilket är vad polisen kallar områden som är försummade.

Mellan 2015 och 2017 var Falkagård upptaget på polisens lista. Polisen menar att det då fanns ett kriminellt nätverk i området men att det sen försvann och att situationen blivit bättre. Brottsstatistiken visade dock att så inte var fallet trots att Falkagård tagits bort från polisens lista. Att det eventuellt blivit bättre i just Falkagård anses bero på stadsplanering och bostadspolitik liksom snabba sociala och politiska insatser.

Falkenberg jämfört med Varberg

Skillnaderna mellan Varberg och Falkenberg beror också främst på olika bostadspolitik enligt de bedömare som Halland Nyheter intervjuat:

Anders Wiss är polisområdeschef i Varberg. Han pekar ut stadsplaneringen som den avgörande skillnaden mellan städerna.

– I Falkenberg är vissa områden byggda med många hyresfastigheter på samma ställe. Till viss del handlar det om integration och segregation. Vi har inte de problemområdena i Varberg. Vi har många olika kategorier av människor i samma område, säger han.

Håsten har tidigare varit ett område i Varberg med mycket stök, bland annat bilbränder, men inte i dag.

[…]

– Varberg har inget segregerat område, inget utanförskapsområde. Det är en jättenyckel. Jag är övertygad om att det har med saken att göra. Områdena i Falkenberg känns mer inbyggda. Känslan är att människor som bor där har lättare att känna en hopplöshet mot samhället och tilliten till myndigheter brister, säger han.

Varberg

Men bättre skolor och en aktiv socialpolitik spelar också en betydande roll, Ghadi Gazale är kommunpolis i Varberg och han säger bland annat:

– Det jag märker är att socialtjänsten fångar upp de som är i riskzonen. De är så få att det är på en hanterbar nivå. Det handlar också om engagerade skolor med lärare som är tidigt ute och flaggar. Varberg är en resursstark kommun med välfungerande skolor, säger han och fortsätter:

– Det gäller att fortsätta ha ett ungdomsfokus. Att vara tidigt ute, vara närvarande och återkommande. Det blir lätt fokus på polisen. Men det är allt som medborgarna gör i vardagen som är viktigast. Där har lärarna ett oerhört viktigt arbete, de träffar eleverna varje dag.

Falkenberg idag

Våldsdåd om det senaste året skett i Falkenberg är exempelvis ett större slagsmål mellan två gäng med knivar inblandade vilket ledde till en persons död. Det ägde rum den 28 april 2021 på Tullbron.

Den dödade mannen var i 25-årsåldern som bar namnet Shaker Hejazi. En man i 30-årsåldern, Hafez Al Ahmad Kalo, åtalades för mordet. Mannen kunde knytas till mordvapnet med DNA. De båda hade tidigare varit vänner.

Sloalyckan och Falkagård är försummade områden som nästan hamnat på polisens lista över utsatta områden. Idag (2023) anses det dock att det finns kriminella nätverk i områdena. En mindre kriminell gruppering i Falkagård som innefattar 10 personer och ett större nätverk i Sloalyckan med ett 20-tal personer. Det märks också i brottsstatistiken.Under 2022 anmäldes 15 grova eller synnerligen grova vapenbrott och tio vapenbrott av normalgraden i Falkenberg. Under 2020 och 2021 bara fyra respektive två grova vapenbrott.

Falkagård

Nätverket i Falkagård har kopplingar till kriminella nätverk i Gävle och kopplingar till Kalmar. Tre personer tre personer födda 2004 och 2005 satt hösten 2022 häktade för mord alternativt medhjälp till mord i en gänguppgörelse i Kalmar. De är släppta ur häktet men fortsatt misstänkta.

En person med kopplingar till Falkagård tillhör de ledande inom ett av gängen i Gävle. Han som heter Eylem Mamlouk är fortfarande skriven i Falkagård men bor i Gävle. Han avtjänar dock just nu ett fängelstraff efter att ha skjutit mot personer i ett rivaliserande gäng i Gävle. Mannen från Falkenberg har själv blivit beskjuten och träffades i augusti 2020 av fem skott. Mamlouk är också den person som hade sällskap med en advokat vilket gjorde att hon blev av med sin advokattitel och föranledde personer i hennes närhet att förbereda ett mord.

I Gävle finns också ledarens bror som även han rör sig i kriminella kretsar. Kvar i Falkenberg och på Falkagård finns en släkting som spelar en betydande roll i det lilla lokala nätverket.

Utöver detta består nätverket av:
  • Man född 2004.
  • Man född 1991. Skriven i Falkenberg. Dömd 2019 till 2,5 års fängelse för olaga hot, rån och stöld. Dömd en mängd gånger för en mängd olika brott. Brotten begångna i Gävle och Stockholm.
  • Man född 2005. Misstänkt för en mängd olika brott vid en mängd tillfällen men bara dömd för ett mindre narkotikabrott.
  • Man född 2003. Misstänkt för inblandning i ett stort bråk på Falkagård 2020 men aldrig dömd.
  • Man född 2004.
Sloalyckan

Gänget på Sloalyckan betsår av ett tjugotal män i blandade åldrar:

  • En man som är född 1996 som är dömds för misshandel, rån, utpressning och vapenbrott. Han dömdes också i tingsrätten för en skjutning i september 2020 på Sloalyckan men frikändes i hovrätten. Anses vara en ledande person.
  • Man född 1997. En ledande person som är dömd många gånger för en rad olika brott, främst våldsbrott.
  • Man född 1998. Bror till en person som anses vara ledande. Dömdes i tingsrätten för skjutningen på Sloalyckan i september 2020 men frikändes i hovrätten. Även dömd för misshandel och olaga hot.
  • Man född 1990 som är misstänkt i ett stort narkotikaärende. Bor inte på Sloalyckan.
  • Man född 2000. Även han är misstänkt i narkotikaärendet. Bodde tidigare på Sloalyckan.
  • Man född 1999. Bror till en av ledarna. Misstänkt för narkotikabrott och vapenbrott.
  • Man född 2001. Dömd till ett mindre straff för vapenbrott och narkotikabrott. Kopplingar till ett kriminellt nätverk i Borås.
  • Man född 2001. Dömd för misshandel och ringa narkotikabrott. Misstänkt för govt vapenbrott.
  • Man född 2002. Dömd för misshandel. Misstänkt för govt vapenbrott.
  • Man född 2002. Dömd för grovt vapenbrott till fängelse i 2,5 år. Misstänkt för narkotikabrott.
  • Man född 2002. Dömd för grovt vapenbrott till fängelse i 2,5 år.
  • Man född 1999. Dömd för grovt vapenbrott år 2019.
  • Man född 1994. Dömd 2014 för misshandel till fängelse i två år.
  • Man född 1989. Dömd för grovt vapenbrott och narkotikabrott 2019 till fängelse i 2,5 år.
  • Man född 2001. Enbart dömd för mindre brott.
Herting/Hjortsberg

Löst kompisnätverk som är spritt i båda stadsdelarna. Består främst av en unga tonåringar mellan 12 och 17 år gamla.

Läs mer:

Uppdaterat 2023-02-25


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.