Första domen i Västsverige med Anom-bevis

Enligt Expressen har domar fällts i minst 43 fall där bevisning från kommunikationstjänsten Encrochat varit viktig. Det handlar främst om en lång rad narkotikabrott men även om den mord och försök till mord. Encrochat hackades av franska polisen men bevis från encrochat har använts i en mängd europeiska länder runtom.

Därefter knäcktes SkyECC men det har inte alls lett till speciellt många rättegångar. Sen kom avslöjandet om att kommunikationsnätverket ANOM (ANØM) var en fälla gillrad av FBI. Nu har den första domen i Västsverige som bygger på Anom-bevisning kommit.

En 31-årig göteborgare åtalades för  två grova narkotikabrott, dels för att ha hanterat tio kilo hasch och dels för att ha hanterat 5 kilo amfetamin. Mannen greps den 7 juni 2021 hemma hon sin flickvän som en del i insatsen Trojan Shield. Vid gripandet beslagtog en Anom-telefon.

I telefonen fanns bevis för att han under våren köpt fem kilo amfetamin som sedan såldes vidare. Bara några dagar senare tog han emot 10 kilo hasch som han förvarade åt en annan person. Av den andra personen fick han detaljerade instruktioner om hur det skull överlämnas. En mindre mängd amfetamin hittades också gömd i ett garage hos hans mormor.

31-åringen dömdes till fängelse i 6 år och 6 månader. Han ska också betala 280 000 kronor för den vinst han beräknas ha gjort i samband med knarkhanteringen. Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott och menar att Anom-telefonen inte är hans.

Mannen verkar vara en obetydlig figur i narkotikasammanhang. En småhandlare utan gängtillhörighet som gör tjänster åt andra. Den som han gjorde haschtjänsten åt har som det verkar inte identifierats.

Läs mer: