Ökänd gängledare dömd till 12 års fängelse

Ökänd gängledare dömd till 12 års fängelse. Malmö tingsrätt har dömt en 27-årig man till 12 års fängelse och livstids utvisning för att ha smugglat sammanlagt 51 kg kokain till Danmark vid två tillfällen och överlåtit sammanlagt 4 kg kokain i Sverige vid två tillfällen.

Mannen som heter Amir Mekky är dansk medborgare men har vuxit upp i och bott i Sverige, närmare bestämt Malmö, i större delen av sitt liv.

Han överlämnades till Sverige i augusti 2023 efter att ha avtjänat ett straff i Spanien för medverkan till ett mord som utfördes av ”Los Suecos” i Spanien. I Sverige åtalades han för två fall av synnerligen grov smuggling av narkotika till Danmark av 51 kg kokain. Dessutom för två fall av grovt narkotikabrott för att ha överlåtit sammanlagt 4 kg kokain bl.a. i Malmö, ett fall av försök till grovt narkotikabrott samt grov smuggling och synnerligen grovt vapenbrott avseende åtta skarpa skjutvapen.

Bevisningen bygger nästan uteslutande på chattar från den krypterade tjänsten EncroChat. Mekky  har medgett att han använt aliasen ”Slickshrub” och ”Marvelmatch” samt att han smugglat och överlåtit sammanlagt 55 kg kokain. Han har hävdat att det varit fråga om narkotika som anskaffats vid ett tillfälle och att all hantering av samma narkotikaparti därmed utgjort ett brott.

Dom

Tingsrätten konstaterade i domen att narkotikahanteringen utgjort fem olika brott. Amir Mekky har också haft en ledande ställning en kriminella gruppering i Malmö. Dessutom har han agerat inom ramen för en organiserad verksamhet i vinstsyfte som spridit stora mängder narkotika på marknader i flera länder. Verksamheten har varit samhällsfarlig.

Frågan om hanteringen utgjort ett eller flera brott har betydelse för straffets längd. Det maximala straffet som kan dömas ut för en synnerligen grov narkotikasmuggling är 10 års fängelse. Om fler allvarliga brott tillkommer kan det maximala straffet dock uppgå till 14 års fängelse.

Tingsrätten har bedömt att mannen ska dömas till det maximala fängelsestraffet om 14 år. Eftersom nu aktuell brottslighet begicks före den spanska domen, ska det straff som avtjänades i Spanien beaktas i någon mån som en del av avtjänandet av nu aktuell brottslighet. Tingsrätten bestämde därför straffet till 12 års fängelse. Tingsrätten beslutade att mannen ska utvisas utan tidsgräns. Utvisningen kommer att ske till Danmark så det hela är ganska odramtiskt och rätt meningslöst.

Mannen friades för grov smuggling och synnerligen grovt vapeninnehav. Detta då det inte kunde styrkas att vapnen transporterades till Sverige.

Den beräknade vinsten av narkotikaförsäljningen om 10 550 000 kr ska förverkas från mannen.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.