När ingen lyssnar – ett reportage om Räven och Boxaren

Boxaren och Räven (kurdiska räven) är två kända svenska kriminella personer. Den ene är åtalad i Spanien och den andre befinner sig i Turkiet samtidigt som han är efterlyst av Sverige. Diamant Salihus bok När ingen lyssnar handlar om dem och polisen utredningar mot dem. Den handlar också om chattjänsterna EncroChat, ANOM och SkyECC och allt det material som polisen fått därifrån. Material som lett till en mängd gripanden, åtal och domar.

Det två nämnda brottslingarna heter Amir Mekky och Rawa Majid. En stor del av våldsamheterna i Malmö kan kopplas till Amir Mekky och hans nätverks konflikt med Daniél J Petrovski (Dani Juden kallad) och hans nätverk. En mängda våldsdåd i Stockholm kan i sin tur kopplas till Rawa Majid och hans nätverk som ligger i konflikt med Greken (Mikael Tenezos) och hans nätverk Dalennätverket. Men den berör också mordet på Årstabron och den konflikt som ledde fram till det.

Andra saker som berörs är det så kallade Marmorknarket i Göteborgs hamn och amfetaminfabriken i Olshammar.

Det är en bok som bringar lite ordning i händelseförloppen och som skapar en sammanhängande berättelse kring det vi får oss till godo genom tidningarnas episodiska berättelser om en ena skjutningen efter den och olika narkotikaaffärer som tycks sakna samband. Det är för mig egentligen inget nytt som presenteras i boken men för den mer oinsatte är det en bra, nyttig och spännande bok som är klart läsvärd.

Nytt och intressant

Men några intressanta saker som jag inte kände till är de återkommande kommentarerna i de krypterade chattarna från Göteborgskriminella om att det har insidekontakter i Göteborgspolisen som skyddar deras affärer. Det är inget som kunnat beläggas men är i linje med rykten om Göteborgspolisen som funnits sen 1970-talet.

Dessutom finns det ett litet faktafel i boken. Marmorknarket år 2020 (1 200 kg cannabis) är inte det största beslag av narkotika som gjorts i Sverige eller ens i Göteborgs hamn. Det största beslaget gjordes år 2006 då 1 500 kg kokain beslagtog i Göteborgs hamn. Det har förstås ingen som helst betydelse för boken men är ändå intressant.

En läsvärd bo som ger en bakgrund och ett perspektiv till våldsvågen som skakade Stockholm i början av året.

Läs mer polisen i Göteborg och de rykten som finns och funnits:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!