Om att stoppa oligopol och monopol. Den svenska matmarknaden domineras av tre handelsjättar. ICA, Axfood och Coop. En sådan situation kallas oligopol. ICA kontrollerar 50% av marknaden medan Axfood och Coop kontrollera huvuddelen av resten. Det finns lösningar på sådan problem. Och de används på en del andra marknader i Sverige. Exempelvis har politikerna i Sverige beslutat att fiskbranschen är ett sådant område där det inte får uppstå en oligopol eller monopolsituation.
En fiskebåt, ett fiskeriföretag eller en person får helt enkelt inte kontrollera för sto andel av fiskresurserna, Gränsen är satt till 10%. i Sverige gäller det per båt, i Danmark per båt, yrkesfiskare eller företag. Lagstiftningen är olika uppbyggd i olika länder. Dessutom sätts en en del av fiskresurserna (kvoterna) av till det småskaliga fisket via kustkvoter och regionalkvoter som inte kan kontrolleras av någon. Kontentan är att oligopol och monopol undviks.
Det skulle naturligtvis kunna fungerar likadant vad det gäller livsmedelshandeln. Ingen kedja får kontrollera mer än 10% av marknaden. Varken i butiksledet eller grossistledet. Det är precis vad Anders Linberg på Aftonbladet föreslår och det är en lösning som alltså redan prövats i fiskbranschen och som visat sig fungera.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Är Coop verkligen en del av oligopolet? Bakom Coop finns 26 konsumentföreningar, allt ifrån Coop Östra med 1.3 miljoner medlemmar och 200 butiker till Dalsjöfors konsumentförening med 2800 medlemmar och en butik. Hela grundtanken med kooporationen har alltid varit att gå samman för att skapa bra villkor för medlemmarna. Detta kräver gemensam upphandling och gemensamma distributionskanaler. Det skulle knappast vara en fördel för medlemmarna om konsumentföreningarna skulle agera på egen hand, det skulle bli dyrare för konsumenterna och mindre butiker skulle sannolikt slås ut. Och kom då ihåg att priserna i Coop-affärena redan hör till marknadens högsta.
Sedan är det förstås så att kooporationen på något sätt ”spårat ur”. De ursprungliga och lokala föreningarna, med medlemsinflytande på riktigt, har slagits samman till i en del fall gigantiska föreningar. Här drivs affärerna i bolagsform och fungerar precis som varje annat bolag som driver dagligvaruhandel. Ett medlemskap i t.ex. Coop Östra (där jag själv är medlem) ger inte mer vare sig inflytande eller rabattförmåner än att vara ”Stammis” på ICA (som jag också är då min närbutik är ICA).
Att begränsa marknadsandelen för Coop (som idag har knappa 20 %) skulle bli otroligt märkligt. Det skulle bara vara dåligt för medlemmarna.
Samma resonemang kan egentligen också föras om ICA som är en sammanslutning av ungefär 1500 enskilda handlare som samverkar när det gäller inköp och distribution. Skulle marknadsandelen begränsas skulle det förmodligen främst drabba ICA-butiker på mindre och medelstora orter. En utslagning av butiker i människors närhet skulle sannolikt ske medan städernas större MAXI- och KVANTUM-butiker säkert skulle hitta nya lukrativa vägar framåt.
Om jag fattat det rätt så är medlemsinflytandet avskaffat, de olika föreningarna har bara en ”rådgivande” funktion. KF har helt enkelt gått samma väg som Sovjetunionen, deras formella bas är, på pappret, en massa medlemmar i demokratiska församlingar, men allt bestäms av ledningen (i medlemmarnas namn).
Så ända sättet att förändra skulle vara att nästla sig upp till toppen och verka därifrån.
Men samtidigt är det så märkligt. De har ju ändå en viktig strukturell konkurrensfördel gentemot de andra – att de inte plockar ut vinst till externa ägare (väl?). Att de ändå är dyrast av alla är smått otroligt.
Läste nyligen Det förlorade paradiset av Sara Kristoffersson som handlar om Konsums uppgång och fall. Rekommenderas.
Nej så ärr det bara i en del av de största föreningarna. I de små föreninagrna är det inte på det viset. De fungerar fortfarande mycket demokratiskt och är i allmänhet lönsamma, Det finns ingen utdelning till extrna ägare förutom i de cirka 120 butiker som är franchisebutiker. De butikerna är dessutom de lönsammase coop-butikerna. https://blog.zaramis.se/2025/03/26/kooperativa-livsmedelsbutiker/
Den svenska matmarknaden domineras av tre handelsjättar. ICA, Axfood och Coop.
En sådan situation kallas oligopol. ICA kontrollerar 50% av marknaden medan
Axfood och Coop kontrollera huvuddelen av resten.